EN

Звернення Глави УГКЦ у 214-й день війни, 25 вересня 2022 року

25 вересня 2022, 17:31 24

Зранку 25 вересня 2022 року, у 214-й день війни росії проти України, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись у щоденному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі, розповів про ситуацію на фронті, продовжив серію роздумів про шанування Бога-Творця через турботу про створений Ним світ й уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні неділя, 25 вересня 2022 року, і Україна переживає 214-й день цієї жахливої кривавої повномасштабної війни, яку вже визнано найбільшим військовим конфліктом у Європі після Другої світової війни.

По всій лінії фронту, що становить понад дві тисячі кілометрів, ідуть тяжкі кровопролитні бої. Найактивніші ведуться на Донеччині — ворог невпинно атакує околиці Бахмута. Він випустив по українській території 7 крилатих ракет, наніс 22 авіаудари, завдав 67 обстрілів реактивними залповими системами. Постраждало понад 35 населених пунктів. Але найбільшого удару наніс по Запоріжжю, де постраждало багато людей, знищено заклади медицини й освіти. Над ранок ворог завдав удару по центру Одеси — почалася пожежа. Обстріляно Миколаїв. Україна спливає кров’ю…

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні в нас неділя — святий день для християн, коли ми спішимо до наших храмів, аби стати перед Божим обличчям і вкотре осмислити місію, завдання та роль, які Господь Бог відводить у цей конкретний історичний момент для людства й українського народу.

Свого часу пророк Ілля говорив про себе як про того, хто стоїть у Божій присутності (див. 1 Цар 17, 1). І ось ми, як народ, серед цього безумства війни, у цей момент, у цю неділю, хочемо виконувати пророчу функцію Божого люду. Ми хочемо стати перед Божим обличчям, щоби почути Його слово і втілити його в нашому житті, боротьбі, навіть у стражданнях. Адже з того Божого слова народжується наша надія, наше майбутнє.

Ця неділя називається неділею перед Воздвиженням. Вона готує нас до Воздвиження чесного і животворящого Христа. Свята, на якому в центрі уваги буде хрест Господній — це дерево життя, з якого ми черпаємо сили для того, щоб жити по-християнськи.

І сьогодні хочу продовжити цю нашу дорогу роздумів над тим, як маємо шанувати Бога-Творця, а відтак сповнятися Його силою для того, щоби співтворити з Ним добро в цьому світі.

Засада, над якою хочу застановитися, дуже важлива для усвідомлення того, чим є той Божий дар творіння. Ось вона: дбай про справедливий, збалансований та цілісний суспільний розвиток, що передбачає піклування про довколишнє середовище як про простір життя для сучасних та майбутніх поколінь. Ми повинні розуміти, що той Всесвіт, який сотворив Господь Бог і дав людині, щоби вона могла з нього користати та жити, не є хаотичним набором ресурсів, які можна будь-як використовувати. Цей світ, у якому ми живемо, — це цілісний організм, де все між собою збалансоване і взаємопов’язане. Порушення рівноваги в одній його частині змінює процеси в цілому Всесвіті. Тому людина, яка діє у ньому, користає з його ресурсів, має розуміти, що коли страждатиме одна частина нашого довкілля, то разом із нею страждатиме весь довколишній Всесвіт і сама людина. Тому, коли хочемо говорити про справжній, збалансований та справедливий суспільний розвиток — розвиток нашого суспільства, тобто збільшення нашого життя, то повинні розуміти, що маємо правильно входити в цей організм створеного світу. Лише тоді той Всесвіт і далі буде простором життя для нас та майбутніх поколінь.

Боже, дай нам мудрості добрих управителів Твого дарованого нам Всесвіту! Дозволь нам, християнам третього тисячоліття, сповнити нашу місію у ньому! Боже, благослови Україну — цю райську землю, яку Ти дав нашому народові! Зроби її простором життя для нас сьогодні та майбутніх поколінь. Боже, допоможи нам звільнити цей простір життя від усіх і вся, що несе в нього смерть! Даруй перемогу Україні над чужинцями, російськими окупантами, які сьогодні крадуть у нас простір життя, нищать Твій люд і той світ, який Ти сотворив. Боже, наш Творче та Спасителю, у цей недільний день просимо тебе: дай миру Україні, дай збудувати Батьківщину і спільний дім як простір життя для сучасних та майбутніх поколінь. Боже, благослови Україну!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні! Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також