EN

Звернення Глави УГКЦ у 211-й день війни, 22 вересня 2022 року

22 вересня 2022, 14:41 26

Зранку 22 вересня 2022 року, у 211-й день війни росії проти України, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись у щоденному воєнному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі, розповів про ситуацію на фронті, продовжив серію роздумів про шанування Бога-Творця через турботу про створений Ним світ і уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні четвер, 22 вересня 2022 року, а в Україні вже 211-й день великої, кривавої, повномасштабної військової агресії, яку росія веде проти багатостраждального українського народу і нашої незалежної, вільної держави.

Ми дякуємо Господу Богу, що цього ранку ми живі, а Збройним силам України – що дали нам можливість пережити ще один день, що захистили наше життя впродовж останньої ночі.

Остання доба знову була важкою для України. На всій лінії фронту йдуть тяжкі, кровопролитні бої. Українські війська звільняють північ і південь нашої Батьківщини, але кожен сантиметр української землі скроплений кров'ю наших захисників. Багато поранених і вбитих було серед цивільного населення. Ворог випустив по Україні щонайменше 9 крилатих ракет, завдав 16 авіаударів, здійснив 115 обстрілів реактивними системами. Найбільше постраждали такі наші міста, як Запоріжжя, Миколаїв і Харків. У Запоріжжі сталася велика трагедія – ворог випустив по місту 9 ракет. Одна з них влучила в готель у центральній частині. Є загиблі і поранені, багато людей опинилося під завалами і в ці хвилини тривають рятувальні роботи. Помолімося за постраждалих і за тих, хто мужньо рятує людей з-під завалів у Запоріжжі. Потужний обстріл був здійснений по Миколаєву. Палали різні частини цього міста. А в Харкові ворог поцілив у залізничний вокзал: розбив, зокрема, поїзди, які везли тіла загиблих росіян для того, щоб їх поховали… вдарили по своїх…

Ми сьогодні дякуємо Господу Богу за те, що, можливо, вперше за останні місяці ми отримали добру новину про звільнення наших військовополонених. Понад двісті осіб вдалося звільнити з російського полону. Дякуємо Господу Богу за порятунок їхнього життя. Тепер маємо огорнути їх увагою, молитвою і любов'ю, щоб залікувати рани, які вони носять на душі й тілі після жорстокості російського окупанта.

Ворог надалі системно руйнує інфраструктуру наших міст. Так, за останню добу було знищено тепло- та енергопостачання у близько 40 населених пунктів нашої Батьківщини.

Але, попри всі болі і страждання, Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться.

Ми продовжуємо роздуми над тим, як можемо зачерпнути життєвої сили від нашого Бога-Творця, як шанувати Його навіть у час війни, як шанувати Боже творіння під час військової російської агресії, яка завдає глибоких ран цьому творінню. І ось одне з важливих правил каже про роль людини у Божому творінні: «Будь відповідальним Божим управителем і розпорядником у Божому створінні. Раціонально і мудро управляй природними ресурсами, уникай зайвих відходів у повсякденному житті та діяльності».

Господь Бог, створивши світ, бачив і вчинив вінцем свого творіння саме людину. Тож людина в цьому світі має особливу роль – бути Божим розпорядником, управителем, економом. Усе створене скероване до людини і служить їй. Людина може правомірно користати з природних багатств, які дає Бог-Творець у Його створінні. Проте мудрий управитель ресурсами ніколи не приведе до їх зменшення або виснаження. Мудрість управління Божими дарами завжди веде до їх примноження та збільшення. І навпаки, немудре ставлення до довкілля є причиною різних екологічних лих і катастроф сучасного світу. Тому будьмо мудрими управителями Божого творіння.

Існує правило мудрого управління, розпорядження природними ресурсами: зменшуй, повторно використовуй і переробляй те, що споживаєш. Маємо вчитися зменшувати споживання природних ресурсів (наприклад, шукаючи відновлювані засоби енергетики), повторно використовувати те, що ми вже одного разу взяли для своїх потреб, а також переробляти плоди нашої життєдіяльності, тобто те, що залишилося.

Українська земля потребує доброго, вправного господаря, який би її не нищив, а шанував як матір-годувальницю. Цього воєнного року наша земля щедро вродила, щоб забезпечити нас усім потрібним. Раціонально, мудро використовуймо і споживаймо те, що вона нам дає, плекаймо її плідність, а також з вдячністю ставмося до Господніх дарів!

Нехай Господь Бог поблагословить нашу землю. Нехай сповнить своєю небесною мудрістю кожного українця. Нехай благословить своєю мудрістю усіх, кому доручене управління природними ресурсами України. Нехай подарує нашому народові мудрість, із якою ми зможемо будувати майбутнє, захищати те, що маємо, і примножувати природні багатства нашої Батьківщини.

Боже, благослови Україну! Боже, залікуй рани нашого народу! Боже, дай нам перемогу над несправедливим ворогом і агресором! Боже, благослови українське військо, хлопців і дівчат, які захищають нашу Батьківщину! Боже, обдаруй нашу землю Твоїм благословенним небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також