EN

Звернення Глави УГКЦ у 210-й день війни, 21 вересня 2022 року

21 вересня 2022, 13:23 60

Зранку 21 вересня 2022 року, у 210-й день війни росії проти України, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись у щоденному воєнному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі, розповів про ситуацію на фронті, продовжив серію роздумів про шанування Бога-Творця через турботу про створений Ним світ і уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогодні середа, 21 вересня 2022 року, а в Україні вже 210-й день великої жорстокої війни, яку росія веде проти нашого народу та нашої держави.

Цього дня ми святкуємо Різдво Пресвятої Богородиці. Це свято життя, свято розв'язання неплідності, свято нової надії, що її нам приносить сама Пречиста Діва Марія, з якої народиться Спаситель світу - Господь Бог наш Ісус Христос. Ми святкуємо цю подію в умовах війни, болю і страждання, дивлячись в обличчя смерті, однак думаємо про життя, за нього молимося і його захищаємо.

Остання доба була дуже тяжка для України. На всій лінії фронту йдуть запеклі бої. Ворог обстрілює наші мирні міста і села з усієї наявної зброї. Відповідно до ранкових повідомлень, ворог випустив по Україні 8 крилатих ракет, наніс 35 авіаударів, здійснив 120 обстрілів реактивними системами. Багато загиблих, ще більше поранених. Росіяни методично руйнують усе те, що забезпечує українцям життя - критичну інфраструктуру наших міст і сіл. За минулу добу були знищені мережі постачання тепла й енергії у 50 містах і селах України. Цієї ночі тяжко постраждав Харків - російська ракета влучила в багатоповерхівку. Зараз тривають рятувальні роботи. Вночі ворог знову обстріляв Запорізьку атомну електростанцію, яка розташована на окупованій ним території. Була пошкоджена мережа енергозабезпечення атомних реакторів. Ворог знову займається атомним шантажем України і світу.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! Ба більше, завдяки солідарності міжнародної спільноти і особливому Божому благословенню ми крок за кроком вчимося не тільки виживати в таких критичних обставинах, а й перемагати, поширювати простір життя, поступово відвойовуючи його в того простору смерті, який нам несе окупант.

Сьогодні запрошую вас роздумувати над ще одним правилом вшанування Бога-Творця, яке є частиною духовної християнської культури. Воно каже нам таке: «Уникай неволі споживацтва. Відмовся від надмірного споживання. Пам'ятай, що все на світі в цьому житті має свою екологічну ціну, яку комусь потрібно заплатити. Споживай відповідально, практикуй чесноту стриманості та поміркованості».

Ми бачимо, що в умовах війни споживацтво – захланність, з якою ворог атакує нашу Батьківщину, грабує наші міста і села, займається мародерством – вбиває. Наш ворог, який має величезні природні ресурси та засоби для існування, неситим оком споглядає на весь світ. Про це так влучно каже наш пророк, кобзар Тарас Шевченко: «… той неситим оком за край світа зазирає – чи нема країни, щоб загарбать і з собою взять у домовину».

Споживацька культура руйнує душу, тому що кидає людину в неволю власних похотей і пристрастей. А справжній християнин - це той, хто вміє панувати над собою, стримувати свій апетит. Будучи господарем своєї особи, він може втішатися свободою в усій її красі та повноті.

Пам'ятаймо, що все те, що ми споживаємо, має свою не тільки комерційну, а й екологічну ціну. Сьогодні поширюється культура одноразового використання. Те, що ми купуємо, на жаль, деколи використовуємо один раз, а потім викидаємо. Зникають майстерні, які щось ремонтують. Світ, який перетворюється на культуру одноразового використання, приречений на загибель. Тому сьогодні, у свято, у яке ми тішимося народженням Пречистої Діви Марії, святкуємо народження життя в неплідному лоні святої Анни, просімо в Богородиці, щоб вона допомогла сучасній людині бути мудрою, чеснотливою у стриманості й поміркованості, аби земля, на якій ми живемо, витримала вагу сучасної цивілізації. Тільки тоді людство, наше українське суспільство, може мати перспективу сталого розвитку. А інакше несите око людини забере в могилу із собою не тільки саму людину, а й світ довкола неї.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови наше військо! Боже, благослови синів і дочок України, які на фронті та в тилу відвойовують простір життя, захищають майбутнє для нашого народу! Боже, благослови Україну своїм небесним миром! Пресвятая Богородице, спаси нас!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також