EN

Звернення Глави УГКЦ у 208-й день війни, 19 вересня 2022 року

19 вересня 2022, 18:15 22

Зранку 19 вересня 2022 року, у 208-й день війни росії проти України, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись у щоденному воєнному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі, розповів про ситуацію на фронті, продовжив серію роздумів про шанування Бога-Творця через турботу про створений Ним світ і уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Cьогодні понеділок, 19 вересня 2022 року, а в Україні вже 208-й день великої війни, яку російський агресор веде проти нашого народу. Ворог нищить нашу землю, наші міста і села, вбиває мирних людей.

Знову впродовж останньої доби йшли тяжкі бої на всій лінії фронту, від Харківщини на півночі нашої Батьківщини до Запоріжжя та Херсонщини на півдні. Ворог знову систематично, невпинно обстрілює наші мирні міста і села. Було завдано щонайменше 8 ракетних і близько 20 авіаційних ударів. А скільки було ударів, нанесених різного роду артилерією, реактивними снарядами — годі порахувати!

Та найбільше нас зараз болить те, що наше місто Запоріжжя двічі зазнало ракетного удару. Прилетіло щонайменше 8 ракет. Зокрема, росіяни вночі завдали ракетний удар по Південноукраїнській атомній електростанції. За ранковими повідомленнями, ракета впала за 300 метрів до атомного реактора. Бачимо, що росія займається атомним шантажем України і світу. І це диво, що сьогодні вночі не сталася ще одна атомна катастрофа.

Закликаю всіх людей доброї волі: зробімо разом усе, що в наших силах, аби запобігти ще одному Чорнобилю, але значно більшого масштабу!

Сьогодні став відомий ще один тривожний факт. Росія посилає в Україну воювати засуджених злочинців. Близько 400 в’язнів, які були засуджені за важкі злочини, з міста Тамбова зі зброю в руках відправлені в Україну — очевидно, щоб убивати мирне населення.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україну молиться!

З останніх сил ми намагаємося зупинити зло, яке насувається на Україну, Європу і світ. І, як християни, зобов’язані в спосіб, який властивий саме нам, протистояти цій війні.

Ми ж продовжуємо наші роздуми, як навіть в умовах війни вшановувати Бога-Творця. Адже коли ми Його вшановуємо, то нічого не втрачаємо, а лише здобуваємо, черпаючи з джерела життя.

Сьогодні запрошую вас роздумувати над ще однією екологічною заповіддю, або засадою, завдяки якій ми, християни, легко і просто можемо почерпнути з джерела життя, шануючи Бога-Творця. Ця засада звучить так: «Дбай про чистоту. Не сміти. Не забруднюй довкілля. Поводься дбайливо з повітрям, водою, землею та іншими природними дарами Творця». Ці слова звучать для нас по-особливому, коли ми бачимо, як російський агресор створює прецеденти для того, щоб забруднити, знищити повітря, воду, українську землю.

Натомість ми, українці, дбаймо про чистоту, про те, щоб довкола нас був простір, вільний від сміття. Сумно спостерігати, як нині довкола великих міст ростуть гори сміттєзвалищ, які можна назвати могильниками сучасної цивілізації. Маємо докласти максимальних зусиль, щоб ми самі, громадяни України, не були джерелом забруднення власної землі, повітря та води, не смітили там, де живемо. Як приємно було бачити, що наші люди підтримують чистоту навіть у бомбосховищах і вчать дітей не смітити!

Дякую всім тим, хто дбає, щоб біля наших міст будувалися сміттєпереробні заводи і ми не лишали гори сміття для майбутніх поколінь. Дякую нашим прибиральницям, які забезпечують чистий простір довкола нас і працю яких ми часто недооцінюємо. Перед ними хочеться схилити голову і поцілувати їхні руки. Дякую всім працівникам комунальних господарств і підприємств, які очищують наші міста й села від сміття і таким чином дбають про здоров’я людей і здоров’я довкілля. Дякую волонтерам, які поширюють, наприклад, культуру сортування сміття для його дальшої утилізації.

Ми маємо творити довкола себе культуру чистого простору, придатного для життя. І це сьогодні один із елементів протистояння злу, яке несе із собою російський агресор.

Боже, благослови Україну! Боже, поблагослови наших хлопців і дівчат на фронті, які своїми грудьми затуляють наше мирне життя! Боже, поблагослови всіх тих, які ліквідовують наслідки російських ракетних, авіаційних ударів, невтомно лікуючи рани української землі! Боже, благослови наш народ Твоїм миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також