EN

Звернення Глави УГКЦ у 207-й день війни, 18 вересня 2022 року

18 вересня 2022, 18:06 56

Зранку 18 вересня 2022 року, у 207-й день війни росії проти України, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись у щоденному воєнному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі, розповів про ситуацію на фронті, продовжив серію роздумів про шанування Бога-Творця через турботу про створений Ним світ і уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні неділя, 18 вересня 2022 року, а Україна терпить уже 207-й день великої, несправедливої війни.

Знову впродовж минулого дня і останньої ночі Україна здригалася під російськими ракетами та авіабомбами. Загинуло і було поранено багато людей. Відповідно до ранкових повідомлень, росіяни випустили по Україні 6 крилатих ракет, нанесли 28 авіаційних ударів і здійснили близько 90 артилерійських обстрілів. Боляче бачити, як ворог систематичного обстрілює прикордонні райони Чернігівщини і Сумщини. Та найбільше вчора постраждала Харківщина, особливо місто Чугуїв. Великого удару росіяни завдали Краматорську. Також Запоріжжя і Миколаїв здригалися від російських ракет і бомб.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні неділя, святий день, коли ми, християни, спішимо до храму, щоб узяти участь у Божественній Літургії, бо, як і кожної неділі, святкуємо Воскресіння Христове, свято перемоги життя над смертю.

У цей воскресний день я б хотів роздумати над ще одним правилом, принципом вшанування Бога-Творця, який сьогодні особливо нам відкривається. Цей принцип, властиво, є Божою заповіддю: «Пам’ятай святий день святкувати!».

Ми, християни, шануємо суботу, коли Творець відпочив, але святкуємо неділю як перший день нового створення. У неділю наш Господь Бог Ісус Христос воскрес із мертвих, наповнивши людину новим, вічним життям і показавши перспективу преображення через людську істоту всього всесвіту. Тому ми маємо хоча б в один день тижня зупинитися, покинути працю і помилуватися красою цього світу, Божого творіння. Якщо ми хочемо побачити в цілості красу картини, слід від неї трохи віддалитися. Так і у святий день, у неділю, варто побачити красу довкілля, зав’язати якісь нові, особисті стосунки з усіма живими істотами, що нас оточують.

Вшановуючи воскреслого Спасителя, ми мусимо побачити, як Він, наш Бог-Творець, оновлює сьогодні через нас увесь світ, який чекає нашого нового життя, нового погляду, нового ставлення до нього. Тому каже апостол Павло, що все творіння стогне стогонами невимовними, очікуючи появи слави синів Божих (Рим. 8, 19).

Тому цього дня споглядаймо красу й цінність створеної Богом природи! Плекаймо євхаристійну свідомість! Під час Літургії священник від імені церковної спільноти співає: «Твоє від Твоїх Тобі приносимо за всіх і за все». І цей євхаристійний жест подяки Богові за створений світ є моментом, коли ми обмінюється дарами. Ми приносимо Богові все те, що Він дав нам і світові, а від Нього отримуємо ще більше дарів, ще більше сили, ще більше життя. Тому таке євхаристійне спілкування з Богом і створеним світом є невичерпним джерелом мотивації для нашого піклування про довкілля і спонукає нас бути відповідальними охоронцями всього творіння, створеного світу, який Господь Бог передає в наші руки.

Цього дня помолімося за тих, хто страждає і плаче, за тих, кому найважче під час цієї війни. Згадаймо тих, кому ця війна зламала життя. Принесімо цей біль нашого українського народу перед Боже обличчя, ідучи на Літургію. Твоє від Твоїх, Боже, Тобі приносимо за всіх і за все.

Боже, благослови нашу Україну, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, дай сили нашому народові оборонитися від справедливого ворога! Боже, дай нам перемогти миром цього агресора, який приходить з війною! Боже, у цей воскресний день обнови Україну, наповни її новим життям і Твоїм благословенням!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також