EN

Звернення Глави УГКЦ у 205-й день війни, 16 вересня 2022 року

16 вересня 2022, 11:23 36

Зранку 16 вересня 2022 року, у 205-й день війни росії проти України, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись у щоденному воєнному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі, розповів про ситуацію на фронті, продовжив серію роздумів про шанування Бога-Творця через турботу про створений Ним світ і уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні п’ятниця, 16 вересня 2022 року, а Україна переживає вже 205-й день несправедливої війни, великого вторгнення, яке росія вчинила супроти українського народу і нашої держави. Уже 205-й день під російськими бомбами і ракетами здригається українська земля, палають наші міста і села.

Впродовж останньої доби важкі бої далі йшли на всій лінії фронту, яка нині становить майже дві тисячі кілометрів: від Харківщини через Луганщину, Донеччину, Запоріжжя та Дніпропетровщину до Херсонщини. По Україні було випущено 11 російських крилатих ракет різного виду та завдано 15 ударів російською авіацією. Три рази російськими ракетами був обстріляний Кривий Ріг на Дніпропетровщині — велике промислове місто, майже мільйон населення у ньому. Зазнав ракетного удару Харків, загинули і були поранені люди, навіть малі діти. Потужно були обстріляні міста Запоріжжя та Миколаїв. Як вкотре бачимо, росіяни воюють не з українськими Збройними силами, а з цивільним населенням, що є військовим злочином. Властиво, лише за один день вони позбавили тепло-, водо- та електропостачання населення 30 українських міст. Росія методично знищує все, що може допомогти українцям пережити холодний період цього року.

Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться. Україна зберігає, відновлює і отримує свої сили завдяки вірі в Бога. Він є джерелом нашого невмирущого народного духу.

Вчора ми почали роздуми над тим, як нам, християнам, шанувати нашого Бога як Творця. Сьогодні я б хотів роздумати над наступною засадою шанування нашого Бога через бережливе ставлення до Божого творіння, яка каже: «Не нашкодь! Не нашкодь, коли ти що-небудь робиш, втручаючись у навколишній світ, у Боже творіння. Піклуйся про збереження та відновлення гармонії між Творцем, собою, ближнім та всім створінням. Не кради, не руйнуй спільне природнє благо! Шануй цілісність Божого творіння».

Ми знаємо, що заповідь «Не нашкодь!» є основною заповіддю лікаря, який хоче допомогти своєму пацієнтові одужати. Так само і людина, яку Господь Бог створив як вінець свого творіння, не може цілковито не втручатися в довкілля. Але її господарювання, плекання Богом створеного світу має бути чимось таким, що помножує і підтримує гармонію, цілісність всесвіту і в жодному разі її не порушує і їй не шкодить.

Боже творіння є іконою Божої мудрості. Сучасна наука називає цілісність, що існує в тій мудрості, у тому задумі, який має глибокий відбиток на Божому творінні, інтегральною екологією. Усе між собою взаємопов’язане. Ми всіх одне одного потребуємо. Коли у всесвіті бракує когось чи чогось, що створене Богом, то страждати будуть усі.

Сьогодні складаю щиру подяку людям, які працюють і плекають те, що ми називаємо екологією, захистом нашого довкілля: нашим лісничим, іншим державним службам, які несуть особливу відповідальність за те, щоб наше господарювання виконувало заповідь «Не нашкодь!». Можливо, під час війни ми не звертаємо на них належної уваги, бо не бачимо їх на перших шпальтах наших газет, часописів. Але, як наші воїни захищають Україну від хижака-ворога на передовій, так само наші екологи, працівники лісового господарства захищають наш спільний дім, у якому ми живемо в мирних містах і селах, від хижаків в українському тилу. Нехай Господь Бог вас благословить! Дякуємо вам за вашу працю. Хай увесь народ відчуває свою відповідальність і вам допомагає. Хай буде збережене і примножене природне багатство: ліси, водні та земельні ресурси, які нам дав Господь Бог, — як великий скарб України!

Боже, благослови Україну! Боже, дай нам силу вижити, вистояти в тій війні і перемогти несправедливого ворога. У нашій історії нехай Твоєю, Боже, силою добро переможе зло!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також