EN

Звернення Глави УГКЦ у 167-й день війни, 9 серпня 2022 року

9 серпня 2022, 10:00 2

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 9 серпня 2022 року, і український народ уже 167-й день стоїть у нерівній боротьбі з російським несправедливим агресором.

Упродовж попередньої доби на всій лінії фронту йшли тяжкі кровопролитні бої. Ворог невпинно атакує, але повертається назад із порожніми руками. Наше військо героїчно боронить Україну — не дає окупанту просунутися на жодному з тих напрямів, які невпинно атакує. Найгарячіше зараз на Донбасі, довкола міста Піски. Ворог тероризує на відстані досягання своєї зброї наші мирні міста й села. Невпинно обстрілює Харків, Миколаїв. Вчора українська зброя збила російську ракету над Уманню, що на Черкащині. Незважаючи на ріки крові, горе трупів, море сліз… Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

І дякуємо Господеві Богу та Збройним силам України за цей ранок, сонце, спів пташок, за те, що ми живі й можемо стояти в молитві перед Божим обличчям.

Сьогодні хочу розпочати наші роздуми, які радше будуть мріями про майбутнє України. Для того, щоб ми чітко розуміли, за що боремося, вже сьогодні потрібно думати про те, якою буде Україна після війни. Адже в нашій перемозі ніхто не сумнівається. Зачерпнімо ж зі скарбниці християнської мудрості правила будівництва успішної держави, де би людині було вільно й любо жити.

Двотисячолітня мудрість Христової Церкви, викладена в соціальному вченні Церкви, дає нам дуже глибокі елементи цієї божественної мудрості, яку оселив на Кручах сивочолого Дніпра ще князь Ярослав Мудрий. Цю мудрість, про яку ми молимось, яку споглядаємо в цьому праматірньому соборі Святої Софії у Києві. І сьогодні соціальне вчення Церкви говорить про чотири умови побудови успішної держави. Які вони? Найперше — повага до гідності людської особи й людського життя. Друге — солідарність. Третє — спільне благо. Четверте — субсидіарність, або виховання, підтримка приватної ініціативи кожної особи або окремих громад. Отож запрошую вас мріяти й будувати. Сподіваємося, що ті наші спільні мрії Господь Бог поблагословить, і Україна переможе! А Українська держава стане найкращою, найсправедливішою у світі, бо буде побудована на непохитному наріжному камені Божого Закону та Христових Заповідей.

Сьогодні святкуємо пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона. У цей день особливо молимося за медичних працівників. Хочу звернутися зі словами особливої вдячності вам, наші дорогі лікарі, медичні сестри, парамедики, наші дорогі санітарочки, які виходжують поранених та хворих. Нині, коли відзначаємо ваше християнське свято в умовах війни, бачимо, що лікарське мистецтво — це особливе мистецтво служіння не тільки людині, яка страждає, але самому Христові, присутньому в особі кожного хворого. Дякуємо за це покликання до служіння і рятування людського життя, яке кожний із медичних працівників відчув у своєму серці. Особливо молимося і дякуємо за геройське служіння нашим військовим медикам, які поруч із військовими на полі бою першими спішать на допомогу — від тих перших хвилин, годин залежить інколи життя пораненого. Нехай через ваші руки, через лікарське мистецтво, сам Христос-Цілитель торкнеться ран нашого народу. Нехай через ваше служіння життю Господь Бог разом із вами рятує синів і дочок України!

Сьогодні, за традицією, найбільш достойним медичним працівникам вручать так званий медичний «Оскар». Це — громадська відзнака, якою народ України удостоює і дякує найкращим представникам цієї професії, зокрема за останній рік, які відзначилися геройським служінням своєму народу. Це — «Орден святого великомученика і цілителя Пантелеймона». Хочу привітати наших лікарів, медичних сестер, волонтерів, які цьогоріч стануть лауреатами цієї відзнаки як маленького знаку, але великої всенародної вдячності Вам.

Боже, благослови наших медичних працівників! Боже, через їхні руки зціли хворих, поранених, немічних. Благослови синів і дочок України. Боже, благослови нашу землю миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також