EN

Звернення Глави УГКЦ у 162-й день війни, 4 серпня 2022 року

4 серпня 2022, 10:00 1

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні четвер, 4 серпня 2022 року, і український народ уже 162-й день незламно стоїть у боротьбі проти несправедливого російського агресора, окупанта, який вбиває, нищить, який прийшов на нашу землю, щоб обікрасти і знищити український народ й Українську державу.

Упродовж останнього дня знову вся лінія фронту палала. Ворог нещадно обстрілює кожну частинку української землі, куди досягає його вбивча, смертоносна рука. Масовані обстріли були нанесені по прикордонних районах на півночі України — в Чернігівській і Сумській областях. Знову здригалися Харків і Миколаїв від російських бомб. Потужного удару завдано Нікополю, де 60 реактивних снарядів спричинили великі руйнування цього промислового міста, де загинуло й було поранено багато людей.

Лише за день росія випустила по Україні 8 крилатих ракет на загальну суму 100 000 000 $. Ми бачимо, як окупантам стає щораз важче пояснювати самим собі і власному народові, для чого ведеться ця безглузда війна. Бачимо, які великі гроші агресор вкладає у знищення, руйнацію, смерть. Він краде майбутнє власного народу. Замість того, щоби розвивати свій патріотизм, інвестуючи кошти в добробут, краще життя росіян, вони завдають великої біди, кривд, руйнувань усім: і росіянам у росії, і українському народові. Окупант інвестує у смерть, але Україна бореться та вмирає за життя. І тому ми кажемо: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Відтак продовжмо мандрівку дорогами мудрості християнської молитви. Ми з вами знову і знову роздумуємо над певними способами слухання Бога. Вправляємося в молитві слухання Його слова, в молитовному читанні Святого Письма. Ми вже зробили кілька кроків — говорили про приготування і перше читання, lectio, божественного тексту.

Сьогодні застановімося над слуханням того Божого слова, яке спрямоване до нас через читання Святого Письма. Цей третій крок молитви так і називається слуханням, meditatio. Вчора ми говорили про те, що перечитуючи текст Святого Письма перший раз, маємо намагатися відчути, що в тих словах, фразах, зворотах нас вразило чи зачепило найбільше. А сьогодні, якщо справді хочемо почути з них голос Божий, необхідно запитати себе: що Бог хоче мені сказати? Те, що мене зачепило, особливо зворушило, що воно означає для мене?

Для того, щоби під час цієї медитації над Святим Письмом не впасти в різні небезпеки, дуже важливо поділитися почутим із спільнотою. Тому ми говоримо, що, зокрема початківцям, добре починати молитовне читання Святого Письма у спільноті своєї парафії, згромадження. І так справді можна буде вберегтись від неправильного розуміння почутого. У певних спільнотах існує традиція слухання еха слова, яке прозвучало в серці всіх тих, хто читав один біблійний текст. Адже почуте від Господа Бога, може бути важливим не тільки для мене особисто, а й для тої спільноти, Церкви, до якої належу.

Сьогодні я хотів би особливо звернутися до наших воїнів, синів і дочок українського народу, змушених зі зброєю в руках відбивати невпинні атаки несправедливого агресора й окупанта. Хочу сказати вам, дорогі наші воїни, добровольці, бійці територіальної оборони: ми вами пишаємося і за вас молимося. Пишаємося вашою сміливістю, відвагою, мудрістю протистояння ворогові, який чисельно переважає. Цим ви здивували цілий світ. На вас сповняються слова пророка Ісаї, спрямовані до несправедливих правителів, могутніх світу цього: «Задумуйте задуми, але вони не вдадуться, бо з нами Бог». Ви своєю жертвою сьогодні руйнуєте нечестиві задуми окупантів і могутніх світу цього, які їх підтримують або оправдовують.

Знайте, що над головою українського священника, який служить Літургію, приносить безкровну жертву Тіла і Крові нашого Спасителя на престолі, ніколи не заходить сонце: від священника в Австралії, Сіднеї чи Мельбурні, молитовна естафета передається до Далекого Сходу, Середньої Азії, Казахстану, Росії. Тоді за усіх вас молиться Україна, Центральна, Західна Європа, духовенство в Аргентині, Бразилії, на східному узбережжі Америки, Канади. Відтак вона закінчується у Сан-Франциско, що на заході Америки, чи у Ванкувері, на заході Канади. У такий спосіб над головою українського священника, який молиться за вас, за перемогу України, ніколи не заходить сонце. Нашою молитовною сторожею ми вас підтримуємо, організовуємо наші громади по цілому світі, аби Україна перемогла в цій справедливій оборонній війні проти несправедливого російського агресора.

Боже, благослови Україну. Боже, благослови українське військо. Боже, благослови всіх тих, які сьогодні моляться з нами, солідарні з нами, які підтримують Україну в її справедливій боротьбі. Боже, дай Україні і світові Твій справедливий мир.

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також