EN

Звернення Глави УГКЦ у 160-й день війни, 2 серпня 2022 року

2 серпня 2022, 10:00 6

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 2 серпня 2022 року, і український народ уже 160-й день незламно стоїть у героїчній боротьбі проти російського агресора, який наступає на українську землю, проливає кров наших братів і сестер.

Ми стаємо свідками того, як щодня, щоночі ворог невпинно атакує міста і села на сході нашої Батьківщини, зокрема на Донеччині й Луганщині. Епіцентр бойових дій поступово переміщується на Південь, на зболену Херсонщину. Ворог постійно, зокрема вночі, обстрілює Миколаїв і Харків. Лунають різного походження вибухи у прикордонних областях — на Сумщині та Чернігівщині.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

І ми дякуємо Господу Богові та Збройним силам України за подарований нам ще один ранок; за те, що можемо бачити світло денне і працювати на славу Божу, для добра найбільш потребуючих синів та дочок нашого народу.

Сьогодні хочу разом із вами продовжити мандрівку дорогами мудрості християнської молитви. Тієї, яку Отці Церкви назвали «диханням нашої душі». Коли людина переживає фізичні навантаження, то тіло змушує її швидше дихати, бо потребує більше кисню. Щось подібне переживаємо у трагічні та складні моменти — наша душа вимагає частішого дихання. Кличе нас серце до щораз глибшої, щораз повнішої молитви. Молитви, яка є діалогом, спілкуванням, піднесенням душі, ума та серця людини до свого Бога, Творця і Спасителя.

Вчора ми розпочали роздуми над молитвою слухання. Бо молитва — це спілкування, діалог. Ми промовляємо до Господа, але потім повинні дати простір, можливість, щоби і Бог до нас промовляв, а ми Його слухали. Нагадую, ми говорили про дуже давню практику молитви слухання, якою є молитовне читання Святого Письма, або Lectio Divina. Сьогодні ж я запрошую вас пізнати, що це означає, і навчитися, як це можна практикувати в особистому молитовному житті.

Ми вже знаємо, що молитовне читання Святого Письма має на меті спілкування з Богом. Це не є інтелектуальним пізнанням чи вивченням Святого Письма. Тому така молитва зі Святим Письмом має п’ять важливих кроків, які потрібно зробити, аби почути Боже слово, яке Господь сьогодні промовляє до мене. Ось вони: 1 — приготування (preparatio), 2 — читання (lectio), 3 — духовні роздуми над почутим (meditatio), 4 — наша відповідь на почуте, яка перетворюється на молитву (oratio), 5 — споглядання Бога, перебування у Його слові (contemplatio).

Перший крок (preparatio) полягає в тому, щоби правильно обрати частинку Святого Письма для читання, а відтак правильно до неї приблизитися. Відповідно до досвіду Церкви, для молитви із Святим Письмом, особливо для початківців, раджу обрати книгу Євангелій, зокрема від Луки. У нашій Церкві існує дуже багато різних допоміжних схем, які рекомендують, як можна розділити цей текст на уривки. Не треба читати багато! Потрібно розділити на маленькі уривки, а відтак сконцентрувати увагу на тому, що ми там знайдемо. Це — простір для спілкування з Богом. Другий момент цієї першої, підготовчої, хвилі — наше звернення до Бога. Мусимо приготуватися, приготувати свою внутрішню поставу, серце, ум для слухання. Ми так часто не вміємо слухати інших, тому важко почати слухати Господа Бога.

Отож, навіть коли ми знайшли відповідний текст, потрібно зупинитися, звернутися до Господа з молитвою-прохання, щоби Він промовив. Боже, промовляй до мене! Ось я слухаю, я посвячую Тобі цей час. Я хочу закрити своє вухо до всіх інших голосів. Хочу розпізнати у своєму серці саме Твій голос. Боже, промовляй до мене! Відтак треба бути готовим до того, що Господь Бог промовить.

Я хочу побажати всім вам навчитися правильно слухати Боже слово. Бо воно будує — ним небеса утворились, його силою постала вся краса світу. Бог промовив — і світ почав існувати. Тому, коли Бог промовляє до мене, то Він мене відбудовує, лікує, надихає, дає силу до життя. Нехай Господь своєю силою відновить усі наші життєві ресурси і дасть нам необхідну внутрішню здатність продовжувати життєву місію та перемагати зло добром.

Сьогодні особливо хочу вас просити про молитву за тих, які перебувають на окупованих територіях, тих, які опинилися у зоні бойових дій. Адже якраз цими днями відбувається евакуація людей із зони бойових дій. Помоліться за них. А також за тих, які у процесі евакуації стають дуже вразливими: волонтерів, соціальних працівників, водіїв, готових вивезти з-під ворожого вогню старців, жінок, дітей — усіх, хто чекає порятунку.

Вчора надійшла дуже сумна звістка, що на Херсонщині ворог впритул розстріляв евакуаційний автобус — щонайменше дві людини загинуло… Помолімся, щоб Господь порятував усіх тих, які сьогодні перебувають перед загрозою смерті, щоби Він своєю силою зробив успішними всі наші людські зусилля, спрямовані на порятунок людського життя.

Боже, благослови Україну. Боже, благослови український народ. Боже, порятуй нас перед обличчям вбивчої руки ворога. І даруй Україні перемогу.

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також