EN

Звернення Глави УГКЦ у 133-й день війни, 6 липня 2022 року

6 липня 2022, 10:00 11

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні середа, 6 липня 2022 року, і український народ уже 133-й день стримує повномасштабну російську навалу, яка ступила на нашу землю і несе із собою розруху, смерть, кровопролиття.

Ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України, що дожили до цього ранку, що можемо і сьогодні бачити світло денне та стояти в молитві за Україну, за наш народ перед Божим обличчям.

Останні 24 години знову були дуже важкими для України. Загинуло багато людей: ворог невпинно атакує нашу Батьківщину, зокрема на сході та півдні. Найзапекліші бої ведуться довкола міст Слов'янська і Краматорська на межі Луганської та Донецької областей. Вчора нас просто вразила трагедія Слов'янська. Серед дня було завдано ракетного удару по міському ринку, де перебувало чимало людей, які прийшли купити собі харчі. Є багато вбитих і поранених. Ворог методично завдає ракетних ударів по Харкові. Місто щоночі здригається від ракетних обстрілів з території російської федерації. На півдні осердям потужних російських обстрілів знову є Миколаїв. Цієї ночі в усій Україні була оголошена повітряна тривога, і ворог завдав ракетного удару по Хмельниччині.

Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна бореться за свободу.

А що таке свобода? Властиво, у чому полягає зміст нашої боротьби? Над цим питанням ми роздумуємо з точки зору невидимої духовної боротьби, яку веде кожен християнин із злом, із дияволом, ворогом людського роду. Коли ми говоримо про свободу, то йдеться про здатність людини чинити добро, про можливість не так вибирати між добром і злом, як примножувати добро, яке Господь Бог кладе в людські руки. І ось змістом християнського аскетичного життя є боротьба з лихими думками, із пристрастями, оця праця над собою для здобуття чеснот, певних здібностей, здатності людини вправно чинити добро.

Дія пристрастей настільки руйнівна, що їх часто порівнюють із нищівною хворобою. Святий Іван Дамаскин каже так: «Коли хтось спонукуваний гріхом і ведений злом, то стає подібним до міста, позбавленого оборонних мурів. Його грабує кожен, хто хоче, без найменшого спротиву, спустошує та віддає на поталу вогню. Подібно й ти: коли стаєш поблажливим до себе і не чуваєш над собою, то впускаєш у себе злих духів, які перевертають, грабують твій розум, захоплюють у полон твої думки та скеровують їх до цього світу».

Тому християнська аскетична боротьба є боротьбою за свободу прагнути до добра, за свободу як можливість бути вільними від зла. Ми вчора чули, що пристрасть людини виникає внаслідок руйнівної дії лихих думок і диявола всередині людської особи. І ми говорили, що ця руйнівна дія полягає в тому, що наш розум затьмарюється, не відчуває спонтанно істини, а воля схильна до зла. У такому стані людина сама вже не може звільнитися від пристрасті та потребує порятунку.

Однак не треба падати духом, опускати рук, тому що гріх, пристрасть можна побороти і бути свобідною та гідною людиною. Отці Церкви навчають нас, що для цього потрібно три речі: усвідомити свій гріховний стан, чинити спротив цьому станові, не погоджуватися з ним, а відтак викорінювати свої злі нахили, вади.

Багато з нас думають, що істинна свобода - це потурання своїм пристрастям і похотям. Найгірше, що можна сказати людині, яка потрапила в неволю гріха: «Ну, ти такий є, такий народився». Дехто навіть говорить, що існує певне право бути грішником, право чинити зло, жити відповідно до своїх похотей. Такі «штучні» права, як ми переконуємося сьогодні, ведуть до смерті, тому що потурають убивцеві, щоб він далі вбивав, мовляв, це політика розуміння особи, яка має певні амбіції чи потреби. Це політика потурання загарбникові, який говорить про свої геополітичні інтереси в тій чи тій країні світу, і хтось наївно думає, що коли цей загарбник отримаєте те, що хоче, то його пристрасть заспокоїться. Ні, навпаки, вона зросте. Ми сьогодні бачимо, як російський агресор нещадно продає Україну, продає навіть українське зерно на міжнародних ринках.

Ми сьогодні закликаємо весь світ стояти на сторожі істинної свободи, яка є здатністю сучасної людини робити добро. Ми повинні чинити спротив будь-якому потуранню людської похоті, чи то певної людини, чи цілої імперії, чи народів або політиків.

Боже, Ти є Богом свободи! Благослови нас усіх, визволи нас із рук зла. Дай нам силу Твоєї благодаті, щоб усвідомити наш гріховний стан, йому протистояти, із ним ніколи не погоджуватися. Будь нашим Богом-Визволителем. Ти колись визволив Твій народ із єгипетської неволі – визволили сьогодні український народ із того новітнього рабства, яке на нього хоче накинути новий агресор. Боже, Ти є джерелом істинної свободи! Благослови людей усього світу, які мають вроджене прагнення бути гідними і вільними Твоїми дітьми. Боже, благослови Україну!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також