EN

Звернення Глави УГКЦ у 127-й день війни, 30 червня 2022 року

30 червня 2022, 10:00 1

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні четвер, 30 червня 2022 року, і український народ уже 127-й день стримує величезну навалу російського війська, яке прийшло з війною на нашу землю.

Ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України, що дожили до цього ранку і бачимо світло денне, можемо втішатися цією можливістю стояти перед Божим обличчям і заглиблюватися в Боже слово.

На всій лінії фронту йдуть тяжкі бої. Найбільше сконцентровано війська і найбільш інтенсивні зіткнення відбуваються на Луганщині, довкола найбільшого міста області, Лисичанська, що сьогодні перебуває під контролем українського війська. Ворог нещадно обстрілює всі частини України, куди може засягнути своєю зброєю. Зазнають обстрілів міста і села, зокрема прикордонні, на Харківщині, Сумщині та Чернігівщині. Продовжується так званий ракетний тероризм. Росіяни ракетними обстрілами нещадно нищать сільськогосподарську, міську, державну інфраструктуру. Зокрема, вчора було зруйновано величезний склад зерна на Дніпропетровщині. Усе те, що може порятувати Україну, особливо в зимовий період, підлягає знищенню. Водночас росіяни жорстоко розправляються з усіма, хто хоче стати на захист Батьківщини.

Але Україна стоїть. Україна молиться. Ми тримаємо в молитві наших захисників, бійців, які в різний спосіб постраждали від війни, полонених, поранених і родини загиблих. Молимося за наших братів і сестер у Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Кривому Розі, Миколаєві та в інших містах і селах України, які сьогодні є під нещадним вогнем росіян.

Християнське сумління кличе нас сьогодні стати на боротьбу із злом. Ми багато разів говорили, що війна в Україні має духовний вимір. І хоч би де ми жили, на сході чи заході України або в різних куточках земної кулі, чи ми українці, чи належимо до інших народів — ми всі, як християни, маємо покликання боротися із злом. Бути християнином означає поборювати зло, зокрема у своєму житті, у своєму серці. Про це каже нам апостол Павло в Посланні до ефесян: «Одягніться в повну зброю Божу, щоб ви могли дати відсіч хитрощам диявола. Нам-бо треба боротися не проти тіла й крові, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви». Відтак він пояснює, як це робити, вказує на певні засоби, способи духовної борні: «Стійте, підперезавши правдою ваші бедра, одягнувшись у броню справедливості, взувши ноги в готовість, щоб проповідувати Євангеліє миру. Візьміть щит віри, яким здолаєте всі розпечені стріли диявола. Візьміть шолом спасіння і меч духовний, яким є слово Боже».

Тож духовна боротьба, до якої покликаний кожний християн, має свої правила. Пригляньмося докладніше до цієї невидимої борні, яка її динаміка та які правила. Святі Отці Церкви, досвідчені поборники зла, розказують нам про те, яким чином ведеться духовна боротьба. Зокрема, святий Іван Дамаскин говорить, що розрізняють п’ять етапів боротьби людини із лихими помислами, тобто нападом зла. Він говорить про те, що спочатку лиха думка приходить до нас як навіювання, спокуса, потім відбувається розмова з нею, далі триває внутрішня боротьба, потім, якщо ми піддаємося, здаємося злу, відбувається згода з гріхом і виникає пристрасть.

Можливо, в наступних роздумах ми розглянемо кожен із цих етапів духовної боротьби, але сьогодні маємо усвідомити, що не можемо сказати: «Я не хочу боротися». Бо це означає віддати себе в руки зла, злого духа, і програти.

Сьогодні ми дізналися гарну новину: вчора вперше з початку цієї повномасштабної агресії відбувся великий обмін військовополоненими і Україна отримала назад 144 захисників Батьківщини, 95 із яких — захисники міста-мученика Маріуполя. Дякуємо Господу Богу за те, що ці герої, мужні хлопці повернулися назад додому. Найстаршому з них — 65 років, наймолодшому — 19-ть. Більшість із них важкопоранені, перебувають між життям та смертю і потребують догляду та лікування. Але це приклад того, що Божа сила проявляється навіть у наших немочах, як каже апостол Павло, а сила є з тими, хто стоїть у правді і обстоює Божественну істину й творить добро.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови захисників України! Боже, благослови і дай силу всім тим, хто поборює зло, і всім тим, хто шукає в Тебе, Господи, сили для того, щоб чинити добро! Зроби всіх нас доброчинцями в цьому світі силою благодаті Святого Духа!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також