EN

Звернення Глави УГКЦ у 126-й день війни, 29 червня 2022 року

29 червня 2022, 10:00 4

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні середа, 29 червня 2022 року, і Україна переживає вже 126-й день повномасштабного військового вторгнення Росії на територію нашої мирної української землі.

Ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України, що дожили до цього ранку, що прожили ще один драматичний, кривавий день і продовжуємо наше стояння перед Божим обличчям у молитві, у праці, у терпеливості в ім’я добра людини і людського життя в Україні та всьому світі.

Упродовж останньої доби на всій лінії фронту продовжувалися бої високої інтенсивності. Проте найбільш болючими і злочинними видаються нам терористичні атаки росіян із використанням крилатих ракет, які вони здійснюють на мирні міста, що не розташовані безпосередньо в зоні бойових дій. Впродовж минулого дня нещадно був бомбардований Харків. Двічі, вчора і сьогодні зранку, зазнав ракетного обстрілу Миколаїв. Також по Одещині було завдано ракетного удару. Кожний такий удар — це вбиті люди, знищені будівлі, інфраструктура, десятки поранених. Україною тече людська кров. Україна плаче, але молиться.

Сьогодні в контексті такого драматичного протистояння зі злом, що на нас напосідає, я б хотів роздумувати над ще одним плодом Святого Духа, який вінчає всі інші плоди і є ознакою повноти зрілості людини в її житті в Дусі Святому. Цим плодом є поміркованість. Коли ми чуємо слово «поміркованість», то, можливо, нам спадає на думку багато різних речей, але, як плід Святого Духа, воно означає правильне сприйняття людиною себе самої і того світу, який її оточує, будування правильних стосунків із тими ресурсами, особистими і спільними, які Господь Бог дарував сьогодні нашій опіці.

Цей плід Святого Духа має два виміри: внутрішній і зовнішній. Внутрішній вимір поміркованості наділяє людину здатністю керувати собою, панувати над своїми прагненнями, життєвими потребами, завданнями, правильно будувати стосунки із собою. Той, хто має цю благодать Духа Святого, є добрим керманичем власного життя. Якщо ж людина не може керувати собою, то втрачає свою вільну волю і стає рабом власних пристрастей і похотей. Тож Дух Святий дає людині свободу в будуванні правильних стосунків і правильного використання всіх тих талантів, які вона отримала.

У своєму зовнішньому вимірі поміркованість дає людині можливість правильно впорядковувати своє земне життя в усіх його вимірах, правильно користуватися для власного добра і для добра ближнього всім тим, що вона має в розпорядженні, незалежно від того, мало це чи багато. По суті, цей плід Духа Святого проявляється в стилі життя, який ведуть християни. Стиль життя людини, яка наповнена Духом Святим і сяє поміркованістю, описує одна із ранніх пам’яток християнської літератури — Послання до Діогнета: «Християни живуть у плоті, але не за плоттю. Перебувають на землі, але є небесними громадянами. Підкоряться поставленим законам, але своїм життям перевершують ці закони. Люблять усіх, але бувають всіма переслідувані. Їх не знають, але засуджують. Їх убивають, але вони живуть. Вони бідні, але багатьох збагачують. Усього позбавлені, але в усьому мають достаток».

Ми просимо Духа Святого, щоб наділив нас цим плодом своєї присутності, зокрема в умовах війни, коли починає щоразу більше бракувати засобів для гідного життя, тому що війна завжди приносить із собою розруху, зубожіння і голод. Нехай Дух Святий дозволить нам завдяки поміркованості бути добрими, мудрими господарями на рідній землі.

Сьогодні дякую тим людям, які помагають Україні переживати цей тяжкий час. Цими днями в Україні перебуває особлива делегація з Італії: починаючи з міста Болоньї, аж до Одеси і Миколаєва приїхав гуманітарний караван з особливою назвою «Зупинімо війну негайно». Цей караван очолює віцепрезидент Італійської єпископської конференції монсеньйор Савіно, єпископ Касано, з півдня Італії. Вітаємо наших італійських друзів, дякуємо Італійській єпископській конференції та всім добрим людям у всьому світі за те, що, правильно управляючи тими талантами і земними благами, якими Господь Бог їх наділив, вони сьогодні щедро діляться з Україною і допомагають нужденним.

Боже, благослови Україну! Боже, зупинити вбивчу руку агресора! Боже, дай нам Твоєї мудрості та поміркованості, щоб ми могли християнською позицією, силою і праведністю перемогти зло нападника! Боже, благослови Україну!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також