EN

Звернення Глави УГКЦ у 122-й день війни, 25 червня 2022 року

25 червня 2022, 10:00 4

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні субота, 25 червня 2022 року, і Україна переживає вже 122-й день великої війни, повномасштабної агресії, нападу росії на нашу Батьківщину, на наш український народ.

І ми знову цього ранку дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що дожили до цього ранку, маємо можливість бачити ранішнє світло, сонячне проміння і засилати Господу Богу наші молитви.

Минулий день теж був важким для України. Знову загинули люди. Знову смерч руйнувань, знищень пронісся нашою Батьківщиною. Ідуть тяжкі бої, починаючи із Харківщини на півночі і закінчуючи Херсонщиною та Запорізькою областю на півдні. Важкі бої велися, зокрема, на нашій українській Луганщині та на півночі Донецької області, де до великого військового протистояння залучені великі військові сили. Ворог вдень і вночі вогнем поливає нашу землю. Знову було завдано ударів різного виду і різної сили по Сумщині, по Харкову та Харківщині. Сьогодні зранку ми отримали сумну вістку про ракетні удари по Київщині, Чернігівщині та Житомирщині.

Але Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться. Україна захищає людську гідність і людське життя.

Серед цього моря людської злоби і смерті, яке вилилося на нашу Батьківщину, я б хотів сьогодні роздумати над ще одним плодом Святого Духа, що, можливо, контрастує із тією дійсністю, яка щодня нас оточує. Цим плодом Святого Духа в людини є доброта.

Доброта є прикметою самого Бога. Наш Господь Бог добрий до людини. Ми читаємо в Божому слові багато описів дії Бога стосовно людини як найвищої доброти. Бог є добротою сам у собі. Бог посилає дощ і сонячне тепло на добрих і на злих. Він створив увесь світ добрим і своєю добротою рятує людину від гріха та смерті. Властиво, доброта як плід Святого Духа є найдосконалішим віддзеркаленням Бога, Творця і Спасителя, у житті людини, створіння. Ця доброта розкриває нам доброту людини відповідно до Божого задуму. Людина носить у собі Божу думку про себе, Боже слово «Нехай так буде», яким Він покликав нас від небуття до буття. Проте своєю добротою до нас Господь Бог водночас вчить нас відкривати внутрішню доброту, яку Він заклав у кожну людину, і згідно з нею жити й діяти. Людина покликана бути іконою Божої доброти в цьому світі.

Наш праведний митрополит Андрей Шептицький говорив, що в часи війни ціннішим за хліб і масло, за одяг і тепло є людська доброта, бо там, де людина зберігає цю внутрішню Богом дану доброту і вміє виявляти її у своїх вчинках, усе починає відроджуватися, усе починає гоїтися. Лише та людина, яка є носієм доброго Бога, присутнього в ній, може бути по-справжньому доброю стосовно себе самої та інших людей.

Цією молитвою про плід доброти, як наслідок життя людини в Дусі Святому, я хочу сьогодні подякувати всім тим, хто має відвагу бути добрим у цьому злому світі, повному ненависті, вбивства і зневаги людини до іншої людини. Щиро дякую нашим волонтерам, працівникам соціальних служб, а зокрема тим, хто звершує церковну дияконію служіння потребуючим у любові в час війни, не питаючи іншу людину, звідки вона походить, до якої церкви ходить, якою мовою спілкується. Дякую всім тим, що мають добре серце і своєю добротою наближаються до стражденного Христа, присутнього в потребуючих людях, жертвах цієї несправедливої війни.

Боже, дай нам відвагу бути свідками та носіями Твоєї доброти! Боже, прояви свою доброту до українського народу, до синів і дочок нашої землі, що є жертвами цього зла і несправедливості, які несе ворог! Боже, Твоєю добротою відроджую усіх нас, рятуй нас від гріха і смерті!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також