EN

Звернення Глави УГКЦ у 12-й день війни, 7 березня 2022 року

7 березня 2022, 10:00 4

Слава Ісусу Христу!

Дорогі брати і сестри, вітання вам із київських святих гір, з нашого Патріаршого собору Воскресіння Христового. Сьогодні ми маємо вже дванадцятий день війни. Сьогодні, 7 березня 2022 року.

Я сьогодні хочу найперше подякувати Святішому Отцеві Папі Францискові за те, що вчора під час молитви Ангел Господній ще раз гостро і однозначно засудив війну проти України. Він чітко сказав, що це не якась операція. Але війна. Війна, найперше, проти мирних людей, мирного населення. Сьогодні у цей дванадцятий день війни, згідно даних ООН, ми маємо вже 1,5 мільйона біженців з України, які полишили свою Батьківщину.

Я хочу сердечно подякувати усім тим, які підтримують наш народ, нашу Батьківщину, наше військо. На моє ім’я продовжує приходити незчисленна кореспонденція — листи солідарності. Я особливо хочу сьогодні подякувати католицьким єпископатам Азії, зокрема Гонконгу, Церквам Індії, зокрема Сиромалабарській і Сиромаланкарській. Сердечна подяка Східним Католицьким Церквам Європи: Румунії, Болгарії, Угорщини, Словаччини. Усім тим, які особливо відчувають біль нашої Церкви і нашого народу.

Хочу сердечно подякувати польському народові, польському єпископату, польській державі. Тому що вже понад мільйон біженців саме вони прийняли в свої обійми, до своїх домівок і намагаються все зробити, щоб надати необхідну допомогу цим людям.

Нехай Господь Бог заплатить вам сторицею!

Україна стоїть, Україна бореться.

Особливо моє серце стискається за мою Київську архиєпархію. Жорстокі бої ведуться у передмісті Києва. Таким великим страшним полем бою стали три міста, які знаходяться кількадесят кілометрів від центру Києва. Це — Ірпінь, Гостомель і Буча. Учора ми отримали повідомлення, що було вбито міського голову Гостомеля пана Юрія Прилипка. Це сталося якраз у момент, коли він роздавав потребуючим харчі і ліки. Було поранено міського голову Бучі пана Вадима Денисенка, який мужньо виконував свої завдання.

Хочу подякувати усім тим, які гідно здійснюють державну владу на різних рівнях і організовують захист населення.

На жаль, усі розмови про зелені коридори, про можливість евакуації людей з міст, які найбільше потерпають від оточень і бомбардувань, не справджуються. Ми сьогодні просимо світову громадськість: закрийте небо над Україною, тому що російські крилаті ракети найбільше вбивають населення на наших землях.

Сьогодні в Україні для християн, які живуть за юліанським календарем, є перший день Великого посту. Ми сьогодні молимося, постимо і чинимо добрі діла.

Хочу зокрема подякувати нашому «Карітас Україна», який робить все для того, щоб доправити предмети першої необхідності туди, де сьогодні є найважче.

Наш Патріарший собор та інші парафії є справді центрами порятунку людського життя.

Ми сьогодні молимося за українське військо, благословляємо наших волонтерів і усіх тих, які наближають день перемоги.

Боже, благослови Україну, Боже, благослови український народ. Боже, спаси народ твій і благослови спадкоємство твоє!

Благословення Господнє на вас з Його благодаттю і чоловіколюб’ям завжди, нині і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також