EN

Звернення Глави УГКЦ у 111-й день повномасштабної війни, 14 червня 2022 року

14 червня 2022, 07:00 7

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 14 червня 2022 року, і український народ ось уже 111-й день протистоїть повномасштабній російській агресії. Триває велика війна, яку розпочав російський загарбник проти мирної України.

Ми знову дякуємо Господу Богу і Збройним силам за те, що дожили до цього ранку і можемо бачити світло денне. На всій лінії фронту йдуть тяжкі бої… Але, як вчора ввечері запевнив нас Президент України, на всій лінії фронту українське військо має стратегічну ініціативу. Хоча ворог переважає нас чисельно, у нього більша вогнева міць, але українці тактично, героїчно боронять свою землю і протистоять цій навалі.

Ворог нещадно обстрілює Сумщину та Чернігівщину. Знову зазнає обстрілів місто Харків. Сьогодні зранку було завдано ракетного удару по Одеській області.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна сьогодні, як ніколи, об’єднана у спільному прагненні перемоги, якою буде осягнення справедливого миру для нашої Батьківщини.

Нас зворушила історія про 33 волонтерів Маріуполя, яка вчора стала відомою українському суспільству. Це водії, які різним транспортом вивозили людей із цього міста-мученика, під бомбами, під обстрілами, ризикуючи своїм власним життям… Їх захопили росіяни і піддають нещадним тортурам. У кращому разі цих волонтерів чекає довгий термін ув’язнення. Російський окупант не вміє відрізнити волонтера від терориста. Ми сьогодні хочемо голосно, на весь світ, сказати: «ні» насильству стосовно цивільних людей! Хочемо сказати, що волонтер не терорист, а рятівник людського життя!

Вчора ми святкували понеділок Святого Духа, свято Пресвятої Тройці. Тож сьогодні розпочнімо щоденні роздуми над дарами, які Святий Дух приніс людині. Згідно з нашим Катехизмом, є сім дарів Святого Духа, тобто тих ознак, за якими можна сказати, що Дух Святий спочиває на певній особі. Про дари Святого Духа ми читаємо в пророка Ісаї, який казав, що за цими ознаками можна буде впізнати Месію, Христа, помазаного Духом Святим: «Дух Господній спочине на Ньому, Дух мудрості, розуму, ради, кріпості, знання і страху Божого». Отож дари Святого Духа — це особлива чутливість, яку Святий Дух дарує людині до Божої присутності. Святі Отці Східної Церкви говорили про так звані духовні органи чуттів, які Дух Святий відкриває в людині. Як для того щоб пізнати видимий, створений світ, ми маємо зір, слух, смак, нюх і дотик, так само щоб можна було споглядати Бога, Його присутність між нами, Господь Бог дарував нам цілу низку духовних органів чуттів.

Сьогодні я б хотів роздумати над першим даром Святого Духа, яким є мудрість. Властиво, мудрість — це здатність людини споглядати, пізнавати правду, але тільки ту, яку людина здатна відкрити у світлі Божої Премудрості. Ця мудрість як дар Святого Духа не є плодом якогось вишколу інтелектуальних здібностей. Каже наш народ: вчених людей багато, але мудрих мало. Мудрість дозволяє людині побачити всі життєві події, усе те, що вона знає і вміє, у перспективі Божого задуму про людину і всесвіт.

Нехай Господь Бог дарує всім нам свою, Божу Мудрість, якій посвятив князь Ярослав Мудрий наш головний, материнський собор Святої Софії в Києві та яка впродовж тисячоліть була мірилом праведності наших князів і воїнів, будівничих національного, суспільного життя, церковних провідників, подвижників монашого життя.

Боже, дай нам Твою Мудрість! Дай Твою Мудрість провідникам нашої держави! Дай Твою Мудрість сучасним провідникам народів, щоб вони у ній жили і віддзеркалювали її у своєму житті, і тоді не буде воєн на землі! Хай дар Божої Премудрості принесе мир Україні та світові!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також