EN

Звернення Глави УГКЦ у 109-й день повномасштабної війни, 12 червня 2022 року

12 червня 2022, 10:00 5

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри.

Сьогодні неділя, 12 червня 2022 року, Україна і український народ уже 109-й день протистоїть повномасштабній російській навалі, тій війні, тому горю і лиху, які російський агресор приніс на наші землі. Ми знову дякуємо Господу Богу та Збройним силам України за те, що можемо бачити цей ранок і втішатися тим днем.

Найбільш інтенсивні бої далі ведуться на Луганщині. Уже котрий день геройськи обороняється український Сєвєродонецьк. Ворог неустанно атакує ті частини Луганщини, які сьогодні обороняє українське військо, проте великими силами нічого не може зробити. Цей звір ламає собі зуби об українську мужність, відвагу синів і дочок України, які захищають Батьківщину.

Особливим болем для нас сьогодні є те, що переживає місцеве населення в Сєвєродонецьку. Щоб просунутися вперед, росіяни знищують цілі вулиці. Сусідні містечка, бачачи ці звірства, жахаються, і багато людей в останню мить вирішують покинути доми. Ця евакуація для порятунку місцевого населення дуже важлива і необхідна, але водночас вкрай важка в цих обставинах.

На півдні нашої Батьківщині, на Херсонщині, Збройні сили України звільняють окуповані містечка і села, рухаються вперед для того, щоб визволити наших братів і сестер з-під російського ярма. Наші люди зі сльозами на очах зустрічають своїх визволителів.

Продовжується так званий ракетний тероризм. Вчора ракетний удар був завданий по заходу України, постраждало місто Чортків, яке є осідком єпископа нашої Бучацької єпархії. Тому цього дня наші молитви лунають за владику Дмитра Григорака та громаду Бучацької єпархії.

Але Україна стоїть. Україна бореться. І Україна сьогодні святкує свято Зішестя Святого Духа, присутності між нами Небесного Царя, Утішителя, Духа Істини. Сьогодні ми завершуємо Декаду місійності, тих 10 днів слухання Божого слова, молитви за поширення Царства Божого на землі, молитви за місію нашої Церкви, бо ми знаємо, що місія — це постійна П’ятдесятниця.

У цей святковий день, коли ми вслухаємося в Боже слово про сходження на апостолів Святого Духа, сам Христос говорить про те, що бути християнином означає бути носієм Святого Духа. Та місія, яку розпочали апостоли у день П’ятдесятниці серед усіх народів світу, отримавши дар промовляти різними мовами, отримавши внутрішню силу і відвагу проголошувати про дивні діла Божі, продовжується до сьогодні у служінні, у житті, у місії нашої Української Греко-Католицької Церкви. Лунає та сама апостольська проповідь. Наша Церква, сповнена благодаттю Духа Святого, носить її в собі і щедро роздає всім тим, до кого посилає нас сьогодні Господь.

Ми молимося, щоб у цей день П’ятдесятниці Дух Святий обновив нас своєю благодаттю. Бо сьогодні ми, що були охрещені та миропомазані, відчуваємо в собі оновлення того дару хрещення, яке, за словами Івана Предтечі є хрещенням Духом Святим і вогнем. Той вогонь, який сьогодні спочив на апостолах, горить і далі в наших серцях і кличе нас перемагати зло силою та благодаттю Святого Духа.

У цей день П’ятдесятниці коли земний володар, безумний правитель цього світу несе в Україну смуток, краде в нас життя, ми кажемо в молитві: «Царю Небесний, Утішителю, Духу Істини, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси душі наші».

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також