EN

Звернення Глави УГКЦ у 106-й день повномасштабної війни, 9 червня 2022 року

9 червня 2022, 10:00 6

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні п’ятниця, 9 червня 2022 року, і Україна переживає вже 106-й день великої війни, яку росія розпочала проти нашого народу.

Найбільш інтенсивні бої йдуть на українській Луганщині та українській Донеччині. Водночас під обстрілом перебуває більшість областей на сході, півдні та в центрі України. Становище нашого цивільного населення на окупованих територіях трагічне і щодня погіршується. Стає очевидним, що війна, яку росія розпочала проти України, за своїм змістом є колоніальною. Україну вкотре намагаються перетворити на колонію, і то майже в серці Європи. Ця колоніальна війна супроводжується вбивствами, зґвалтуваннями, грабежами і, що дуже прикро, росія вивозить і продає на міжнародному ринку все те, що можна награбувати в Україні.

Звертаюся сьогодні до світового співтовариства, до сумління людей усього світу: не купуйте награбоване в Україні! Бо в іншому разі ви стаєте співучасниками злочинів, які чинять окупанти, прийшовши на українську землю. Сьогодні ми підносимо молитви за тих людей, які потрапили в лабета ворога і не мають іншої допомоги, іншої надії, як тільки на Господа Бога і на християнське сумління всіх людей доброї волі. Бо справді, завдяки Божій силі і благодаті та українським воїнам ми все ж таки сьогодні зранку можемо бачити сонячне світло і засилати до Господа Бога молитви за Україну, за її народ та весь світ.

Сьогодні ми переживаємо також сьомий день Декади місійності. Боже слово говорить нам про молитву. Бо властиво, Дух Святий є Духом та Учителем молитви. Справжня християнська молитва завжди є в Дусі Святому. Проте нині Христос відкриває нам ще одну глибоку істину про християнську молитву. Каже так: «Усе, що ви попросите в Отця в Моє ім’я, Він дасть вам».

Що означає молитися в ім’я Ісуса? Очевидно, що йдеться не тільки про те, щоб покликатися на Ісуса або згадати Його в молитві. Наш Спаситель розкриває нам істину про природу людини. Людина створена Творцем як храм Святого Духа. Святий апостол Павло навчає нас: «Ось Дух Святий, який буде влитий у наші серця, взиватиме з нутра людини до небес, до Отця Небесного, кличучи „Авва, Отче!“. Дух Святий, як Учитель істинної християнської молитви, є Духом спільноти, впроваджує нас у життя в Христі, а Пресвяту Тройцю — Отця, Сина і Духа Святого — робить живо присутньою в людині. Тож людина, як храм Святого Духа, є жилищем Пресвятої Тройці. І ось просити Отця в ім’я Ісуса означає в Ньому, у Христі, перебувати і жити. Тоді, як навчає нас святий Августин, ми стаємо членами Тіла Христового, Церкви, і сам Христос молиться у нас, разом з нами і за нас до Небесного Отця як Глава цього Тіла.

Отже, не йдеться про якусь приватну молитву чи про особисте прохання, відокремлене від моління всієї Церкви чи Спасителя. Отець, який чує волання Духа Святого «Авва, Отче!» із сердець віруючих людей і моління свого Сина за тих, кого Він представляє Отцеві як своїх учнів, як Божих дітей, вислуховує ці молитви.

Ми сьогодні, навчені Духом Святим, молимося разом в імені нашого Спасителя Ісуса до Отця, волаючи про одне — про мир для України, про зупинення війни. Ми молимося за українське військо. Молимося про те, щоб Господь зупинив вбивчу руку наших ворогів, тому що не тільки Україна має право боронитися, а й наш ворог має право бути зупиненим, щоб більше не чинити злочинів.

Ми просимо: Отче, прийми наші молитви в ім’я Ісуса, і силою та діянням Святого Духа поблагослови нашу Батьківщину!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також