EN

Владика Степан Сус: «Сьогоднішнє свято запрошує ще раз заглянути у власне християнське життя і подивитися, яким воно є»

14 січня 2023, 16:31 401

Сьогоднішнє свято, яке нагадує нам про обрізання Господнє, а також про наше духовне обрізання у Таїнстві Хрещення, запрошує нас ще і ще заглянути у власне християнське життя і подивитися, як ми живемо. Чи ми не стидаємося віри в Бога? Чим наповнюємо кожен день свого життя? На цьому наголосив куріальний єпископ Верховного Архиєпископа УГКЦ владика Степан Сус під час проповіді у храмі Святого Василія Великого УГКЦ у Києві на свято Обрізання Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа та з нагоди храмового празника.

Владика Степан Сус: «Сьогоднішнє свято запрошує ще раз заглянути у власне християнське життя і подивитися, яким воно є»

У проповіді владика Степан вказав на три важливих свята: Обрізання ГНІХ, Василія Великого, Новий рік за юліанським календарем, які сьогодні святкує Христова Церква, нагадав обіцянку Бога, дану Авраамові, пояснив, чим свято Обрізання особливе для християн ХХІ століття, порівняв таїнство обрізання Старого Завіту з Таїнством Хрещення Нового Завіту, наголосив на важливості для кожного християнина бути у храмі, належати до спільноти Церкви, практикувати свою віру, сміливо про неї свідчити та допомагати іншим прикладом свого життя зустрічати Христа.

На переконання проповідника, в особі Христа, у таїнстві обрізання, найменування Спасителя, довершується обіцянка, яку Бог дав Авраамові багато років перед тим.

«Чим це свято особливе для нас, людей ХХІ століття, християн, які лише читали про цей обряд, але не практикуємо його?» — закликав до роздумів архиєрей і пояснив, що таїнством обрізання у Новому Завіті стає Таїнство Хрещення, у момент якого ми переживаємо так зване духовне обрізання.

«Бути християнином — це померти для того, чим ми не є, і жити, практикувати, наслідувати у своєму житті все те, що Господь нам говорить у Святому Писанні», — наголосив він.

За словами проповідника, Хрещення — це момент, коли ми стаємо тими, хто готовий сповнювати союз між Богом і людиною.

«У чому полягає союз між Богом і людиною? Найперше в тому, щоб чути Бога серед усіх голосів, ідей і концепцій цього світу. Чути Божий голос означає виконувати Його волю. Подібно, як Авраам, коли чув від Бога своє пророцтво», — пояснив архиєрей.

«У Таїнстві Хрещення, — каже куріяльний єпископ Верховного Архиєпископа УГКЦ, — ми одержали загальне ім’я — християни. Це означає, що кожен день свого життя, його зміст, свої думки, погляди, поведінку, усе, що відбувається довкола, ми переживаємо очима віруючої людини. Навіть обставини війни».

«Бути християнином — це бути при справах Божих, свідчити Бога в цьому світі, не соромитися молитви, добрих вчинків, говорити про віру. Бути християнином — це бути сміливим, не стидатися свідчити Бога. Бути християнином — це бути готовим, щоб у наших обличчях Бог зустрічався з тими, хто шукає стежки до Церкви, до Бога, хто Бога виставив за двері власного життя, хто боїться вірити в Бога, хто не практикує власної віри, хоча був охрещеним. Бути християнином — це шукати за Богом щодня», — наголосив владика Степан.

На його переконання, навіть, якщо нам здається, що ми втратили, загубили Бога у буденних обставинах, війні, посеред ракет, ми повинні йти до церкви, бо Бог завжди чекає на нас у храмі.

«Нехай милосердний, добрий Господь, який прийшов у світ, щоб наповнити його сенсом, допомагає нам правильно переживати це життя, щоб наші обличчя були справді такими, у яких інші люди зустрічатимуть Бога, побачивши нас, захочуть йти до церкви молитися, практикувати свою віру», — побажав архиєрей.

Відтак владика Степан зазначив, що для християнин дуже важлива належність до спільноти. Ба більше, за його словами, це ми бачимо з життя святого Василія Великого, засновника монашого спільнотного життя, якого сьогодні празник відзначаємо.

«Він уклав Літургію, яку ми молимося. Цей діалог, який ми творимо, запрошує нас до спільноти. У спільноті ми зростаємо, стаємо сильнішими. Ми є для того, щоби вийти з храму і свідчити Бога за порогом святині. Наше життя має стати найбільшою проповіддю, відповіддю на все те, до чого нас Господь запрошує», — сказав він.

«Молімося за те, щоб ми були сміливими християнами, щоб перебували у християнській спільноті, до якої нас сьогодні запрошує святий Василій Великий, щоби були спільнотою співвідповідальності, взаєморозуміння, милосердя, доброти й уваги один до одного, щоб не стидалися свідчити Бога в цьому світі. Від нас також залежить те, скільки людей прийде до церкви і побачить Бога, скільки зустріне Христа у нашому християнському житті», — наголосив владика Степан.

Після Божественної Літургії колядувала капела імені Лева Ревуцького.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також