EN

Владика Богдан Дзюрах: «Великий піст — час милосердної любові»

20 березня 2023, 17:44 86

«Спогадуючи роковини повномасштабного вторгнення росії на нашу українську Батьківщину, ми з вами вступили в період Великого посту. Розпочали ми цей піст молитвою і в дусі християнської надії». Такими словами розпочав звернення під назвою «Великий піст — час милосердної любові» владика Богдан, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, у якому єпископ закликає вірян до спільної доброчинності для потребуючих і стражденних братів та сестер на рідних землях в Україні.

Владика Богдан Дзюрах: «Великий піст — час милосердної любові»

Cвобода і мир походять з неба

У всіх нас є передчуття, що наближається час визволення і довгоочікуваного миру. Як віруючі люди, ми усвідомлюємо, що свобода і мир походять з неба. Проте Господь послуговується людською співпрацею, щоби впроваджувати та поширювати своє Царство в цьому світі. Тому Ісус говорить: «Мир залишаю вам, мій мир даю вам» (Йо. 14, 27), а водночас проголошує блаженними миротворців, бо вони синами Божими назвуться (пор. Мт. 5, 9).

Віра без діл — мертва

Так і в утвердженні перемоги Божої правди та любові над темрявою омани й ненависті, якими агресор атакує нашу землю і наш народ, Господь запрошує своїх вірних дітей до великодушної та витривалої любові. Діла милосердя, які ми під натхненням Святого Духа здійснюємо, свідчать про те, що наша віра жива й діяльна. «Віра без діл — мертва» (Як. 2, 26), — каже святий апостол Яків і закликає до діяльної підтримки потребуючих та стражденних: «Яка користь, мої брати, коли хтось каже, що має віру, але діл не має? Чи може його спасти віра? Коли брат або сестра будуть нагі й позбавлені засобів щоденного прожитку, і хто-небудь з вас до них скаже: „Йдіть собі з миром, грійтеся та годуйтесь“, і не дасть їм потрібного для тіла, то що це допоможе?» (Як. 2, 14–16).

Так «віра, чинна любов’ю» (Гал. 5, 6), допомагаючи нашим ближнім пережити і вистояти серед земних страждань та криз, запевняє нам самим благословення Боже і спасіння у Христі Ісусі. Ось чому діла милосердя, поєднані з молитвою та постом, такі важливі в цей період літургійного року, коли ми готуємося до зустрічі з воскреслим Спасителем.

Ми всі очікуємо й надіємося на перемогу України. Але Господь у наближенні цього довгоочікуваного моменту запрошує нас до активної співучасті в подоланні зла добром: «Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром» (Рим. 12, 21).


Поміч Україні під час війни

Дорогі у Христі! Цим Зверненням я прагну запросити Вас до спільної доброчинності для потребуючих і стражденних братів та сестер на рідних землях. За минулий рік наш екзархат реалізував дуже багато проєктів, надаючи допомогу сотням тисяч наших співвітчизників.

Гуманітарна поміч надавалася як на парафіяльному рівні, так і на рівні екзархату. Я вдячний кожному і кожній із вас за жертовність, щедрість і великодушність у солідарності з рідним народом. Завдяки вашим пожертвам, які надходили на окремо призначений рахунок Апостольського екзархату, ми зібрали понад 2,5 мільйони євро, реалізуючи близько 40 значних проєктів: допомога численним внутрішньо переселеним особам, підтримка дитячих будинків на Сході України, придбання транспортних засобів для гуманітарних цілей, розподіл понад 20 тисяч продуктових наборів, зокрема на визволених з-під окупації територіях, підтримка душпастирів на Сході України та у прифронтовій зоні та в зоні окупації тощо.

Один із найбільш успішних проєктів, до участі в якому я запрошував своїм передріздвяним зверненням до вас, стали пункти незламності, які у співпраці з Патріаршою фундацією «Мудра справа» ініціював і реалізував наш екзархат. Завдяки вашим пожертвам ми змогли профінансувати виготовлення, облаштування й функціонування 11 пунктів обігріву в містах у Центрі та на Сході України: Київ, Бровари, Макарів біля Києва, Кривий Ріг, Запоріжжя, Одеса, Харків, Херсон.


Заклик до солідарності та підтримки

Війна, на жаль, ще триває. То ж мусить тривати і не слабнути наша солідарність зі стражденними братами і сестрами в Україні. Тому я закликаю вас, дорогі у Христі, долучатися пожертвами до підтримки благодійних проєктів, які провадить наш екзархат у співпраці зі структурами Патріяршої курії у Києві. Така співпраця запевняє прозорість, відповідальність і цільове використання коштів, оминаючи бюрократичну тяганину й уникаючи небезпеки надужиття. Водночас так ми підтримуємо євангелізаційну діяльність нашої УГКЦ, бо спільними ділами милосердя об’являємо материнське обличчя рідної Церкви всьому українському суспільству.

Окремо дуже прошу Вас ставати послами нашого стражденного народу у країнах Вашого перебування, запрошуючи друзів, близьких і знайомих, а також звертаючись до різних інституцій із проханням про подальшу допомогу українському народові. Як наші захисники щоденною жертовністю наближають довгоочікувану перемогу, так ми нашою жертовністю маємо підтримати їх і весь народ на рідних землях.

Ваші пожертви ласкаво прошу пересилати на поданий нижче рахунок Апостольського екзархату з позначкою «Kriegsopfer in der Ukraine».

Нехай Господь сторицею винагородить вам кожну пожертву і кожне добре діло!
Нехай Господь дарує нам благословенний час Великопосної мандрівки!
Нехай Господь благословить усіх нас своїм миром!

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також