EN

Владика Богдан Дзюрах у Сиропусну неділю за григоріанським календарем: «Моліться до Бога з повною довірою»

13 лютого 2024, 07:00 109

11 лютого, у Сиропусну неділю за григоріанським календарем, владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

Владика Богдан Дзюрах у Сиропусну неділю за григоріанським календарем: «Моліться до Бога з повною довірою»

Про це повідомила пресслужба Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії.

У проповіді єпископ застановився над трьома важливими елементами, які сприяють успішному звершенню мандрівки Великого посту та приносять добрі плоди для особи. І, за словами проповідника, без молитви, стриманості та добрих діл піст буде недосконалим.

«Маємо стримуватись від тих речей, які нас віддаляють від Бога. Йдеться про те, щоби зробити в нашому житті місце для Бога. Спробуйте обмежити свій час у соціальних мережах, в інтернеті», — сказав владика Богдан, звертаючи увагу присутніх на потребу дисципліни для тіла, а відтак, що тіло має бути підпорядковане духу.

Також єпископ закликав людей до участі в парафіяльній молитві у храмі та до читання Святого Письма, навівши приклад молитви Ісуса в пустині, де Він проганяв диявола з його спокусами цитатами Святого Письма. «Піст — це період, коли ми більше часу маємо присвячувати Богові, молитві», — наголосив проповідник.

«Моліться до Бога з повною довірою. Святий Дух нам буде пригадувати, що Бог є нашим батьком, який нас любить і хоче зцілити наші рани, які нам завдають наші ближні та ця страхітлива війна. Скріпляйте себе Божим Словом і спільною молитвою, бо в Ньому є надія. І це все має будувати наші відносини з Богом і ближніми. Справжня мета посту — наповнити любов’ю наші відносини з Богом і з ближніми», — мовив апостольський екзарх.

«Коли ми любимо Бога, то виконуємо Його заповіді, а якщо ми любимо ближнього, то виявляємо йому нашу пошану й увагу. А також любов каже нам не шукати власної вигоди. Часто ми зосереджені на собі й оцінюємо поведінку ближнього щодо нас. Але любов шукає добра для іншої людини, щоб послужити їй», — сказав владика Богдан, закликаючи присутніх у храмі бути ініціаторами любові, цікавлячись потребами ближніх і пропонуючи їм допомогу, а це, за словами проповідника, підтримує на дусі й додає сил, особливо, коли ти знаєш, що за тебе хтось молиться.

Третя річ, яку християнин покликаних звершувати і свідчити, — прощення, яке владика Богдан назвав вершиною любові. «Коли особа пробачає, то вона чинить милосердя до свого ближнього і звільняється від руйнівної сили гріха, чим обдаровує і себе любов’ю. А це дарує справжню свободу, до якої кожен покликаний. І це є метою Великого посту, щоб ми стали вільними людьми та сповнились Божим Духом і Божою любов’ю. Тоді ми по-справжньому зможемо святкувати Пасху — свято перемоги життя над смертю», — сказав архиєрей.

На завершення проповіді єпископ навів приклад із життя святого папи Івана Павла ІІ, коли той після замаху на його життя прийшов із прощення до свого вбивці. «Усі ми потребуємо прощення від Бога і від людей», — процитував проповідник слова святого папи і, підсумовуючи, сказав, що кожна людина має бути готовою прощати та просити прощення. «Дарування прощення є шансом для іншої людина на навернення і покаяння. Просімо сьогодні для себе Божої ласки прожити піст по-християнськи. Просімо для себе відваги прощати зі серця. Просімо смирення просити прощення в Бога і наших ближніх», — сказав на завершення архиєрей.

А після Літургії єпископ разом із духовенством катедрального храму звершив перед вірними Чин всепрощення, після якого ще молебнем вшанували блаженного священномученика Петра Вергуна — першого апостольського візитатора для українців у Німеччині.

Департамент інформації УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також