EN

Владика Богдан Дзюрах: «Ісус дав нам віру, яка допомагає нам переходити усі складні обставини життя»

22 серпня 2022, 11:02 563

Коли віра є автентична, то вона допровадить людину до спасіння і в нашому житті Господь буде діяти свої великі діла. Про це говорив у своїй проповіді в десяту неділю по Зісланні Святого Духа апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах у катедральному храмі в Мюнхені.

Владика Богдан Дзюрах: «Ісус дав нам віру, яка допомагає нам переходити усі складні обставини життя»

Єпископ представив усім присутнім на Божественній Літургії три важливі фактори, якими осягається жива правдива віра. «Віра не є плодом людських зусиль і старань. Вона є Божим даром. І ми маємо молитися, щоб Господь дарував нам живу віру», — сказав проповідник, розважаючи над недільним Євангелієм Мт. 17, 14–23, в якому Ісус докоряв учням за їхню малу віру, якої потім учні просили в Ісуса. А євангелист Марко, також описуючи дану подію, зазначає те, як батько хворого сина просить Господа допомогти його невірству, таким чином молитовно звертаючись до Бога.

«Прикро, коли християни не живуть тим, що визнають своїми вустами — Бога і любов. Віруючою людиною ми стаємо не через факт приналежності до тієї чи іншої релігійної спільноти. Віруючою людиною ми стаємо, коли починаємо жити тим, що визнаємо програмою нашої віри», — сказав владика Богдан, вказуючи на другий важливий фактор на шляху зросту у вірі. Тут проповідник звернув увагу присутніх на щоденні виклики, які показують якість віри людини, коли вона їх досвідчує.

«Тільки віруюча людина зможе переступити через свій егоїзм, своє вражене самолюбство, свою гординю, щоб перепросити і зробити крок назустріч, перемігши свою гординю — гріх, який є в людині. Тоді показується наскільки ми здатні довіряти Богові, вірити, що Бог є присутній у моєму стражданні, що Господь через цю кризу хоче мені щось сказати, бо Він допускає щось невипадково», — мовив архиєрей.

Третім кроком осягнення живої віри владика Богдан назвав наслідування прикладу людей живої віри. «Погляньмо на Ісуса. Він є Богом, але, одночасно, досконалою людиною. Він дав приклад віри, якою вчить нас переходити усі складні обставини життя, — сказав єпископ і додав. — Богородиця, життя якої теж не було встелене квітами, вірила, досвідчуючи терпіння, що Господь пише важливу і добру історію для неї, її сина і всього людського роду».

Далі владика Богдан, ділячись спогадами свого особистого життя, навів приклад живої віри однієї добродійки зі своїх студентських років, оповідаючи про її служіння Богові і людям, в якому вона завжди дякувала за все Господеві і була щасливою. «Довкола нас є багато віруючих людей. Вчімося від них і наслідуймо їх», — промовив до усіх присутніх проповідник.

А на завершення єпископ звернувся до людей з такими словами: «Нам все чогось бракує, нам все чогось мало. Проте, ми все маємо для щастя і вміймо в усіх обставинах життя дякувати Богові. Просімо у Господа сьогодні для себе справжньої живої віри. І Господь скаже нам: „Віра твоя спасла тебе“».

Пресслужба апостольського екзархату
для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також