EN

«Вірити означає повністю довіряти Богові», — владика Микола Семенишин у Патріаршому соборі

26 березня 2023, 17:26 658

26 березня владика Микола Семенишин, єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, очолив Божественну Літургію, яка відбулася у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві. Співслужив із ним єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ владика Андрій Хім’як.

«Вірити означає повністю довіряти Богові», — владика Микола Семенишин у Патріаршому соборі

Під час Богослужіння владика Микола виголосив проповідь для вірних, розважаючи над прочитаним уривком із Євангелія.

«Чудо, про яке розповідає сьогоднішнє Євангеліє, народжується із розпачу батька, син якого перебуває у тенетах гріха, у тенетах зла. Батько хворого сина намагався одержати допомогу від учнів Ісуса, які не були в силі йому допомогти. І тому справа цього хлопчини доходить до самого Ісуса», — такими роздумами розпочав проповідь єпископ.

Архиєрей розважив над тим, як нам треба чинити, коли ми не можемо змінити певну ситуацію в нашому житті.

«Дорогі у Христі! Звернімо увагу на невдачу учнів. Гадаю, що в цій невдачі учнів ми зможемо знайти багато наших особистих невдач. Справді, скільки разів як Церква чи як окремі віруючі досвідчуємо, що винятково нашою силою і нашим маловір’ям ми не в змозі змінити реальності ситуацій, з якими щодня стикаємося. Коли це стається, ми не повинні впадати у відчай, але маємо пам’ятати, що найправильніше, що можна зробити, це попросити, щоб сам Ісус взяв ситуацію у свої руки», — мовив проповідник.

Згодом архиєрей розповів, яку силу має справжня віра людини: «Насправді вірити не означає тримати під контролем життєві ситуації чи мати здатність ними управляти. Вірити — це повністю довіряти Богові. Є ще один момент, який заслуговує уваги: дивний діалог між Ісусом і цим розчарованим батьком, який приходить до Нього після того, як учні не змогли йому допомогти. Ісус йому говорить, що все можливе тому, хто вірує. „І вмить батько хлопчини викрикнув крізь сльози: Вірю, поможи моєму невірству!“ (Мр. 9, 24)».

«Чудо може статися лише тоді, коли людина, яка про це просить, вірить, що Ісус може це зробити. Але хто з нас може сказати, що має таку віру? Ось чому визнання віри цього батька настільки щире, що дає сьогодні нам великий урок, який можна помістити в одне маленьке речення-молитву: „Я хотів би вірити, але ти, Ісусе, допоможи мені вірити“. У той момент, коли Ісус діє, відповідає на прохання батька, Він вчиняє два чуда. Батько його просить зцілити сина, але Ісус подвоює його прохання: Він зцілює сина і зміцнює віру батька», — зауважив єпископ.

На закінчення проповіді владика Микола заохотив вірян молитися, щоб Ісус Христос зміцнював нашу віру і зцілював всі наші рани.

Після святкової Божественної Літургії владика звернувся до присутніх: «Завтра згадуватимемо особливу подію — 12 років тому наш Блаженніший Святослав був інтронізований на Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви. Ми дякуємо Всемилостивому Богові за нашого Патріарха! Тому завтра в особливий спосіб згадаймо його в наших молитвах. Він потребує нашої молитовної підтримки. Бажаємо, щоб Господь обдаровував його благодатями на многії й благії літа».

Відтак у святині лунало Многоліття для Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, а згодом всі співали духовний гімн «Боже, великий, єдиний», молячись за перемогу й довгоочікуваний мир в Україні.

Департамент інформації Івано-Франківської архиєпархії

Персони

Дивіться також