EN

У соборі Святої Софії завершилися великопосні реколекції

11 березня 2024, 09:00 70

Упродовж 7–10 березня віряни прокатедри Святої Софії в Римі здійснювали шлях духовної віднови, що її провадив о. Пантелеймон Гербери зі Словаччини, ієромонах Свято-Успенської унівської лаври. Дні духовної віднови під назвою «Я тебе не покину» спонукали слухачів до переосмислення нашого звичного розуміння посту та своїх стосунків із Господом і сприяли підготовці до зустрічі з воскреслим Христом.

У соборі Святої Софії завершилися великопосні реколекції

Про це повідомляє пресслужба Товариства «Свята Софія».

Програма складалася зі щоденних спільних молитовних чувань, духовних наук від отця-реколектанта, молитви на вервиці, роздумування над страстями Спасителя на Хресному шляху, участь у Святих Таїнствах Покаяння та Євхаристії. У насиченій духовній мандрівці вірні відкривали серця на слухання Божого слова та зосередилися на розпізнанні Його волі у своєму щоденному житті.

Реколекції завершилися спільною Божественною Літургією та молитвою за Батьківщину-Україну. Очолив моління о. Пантелеймон, який під час проповіді звернувся до мирян зі словами підтвердження постійної Божої присутності, особливо в тяжкі миті.


«У часі, який Бог дає нам бути на цьому світі, так хочеться бути певним. Спаситель надзвичайно хоче всіх нас прийняти до себе. Особливо, коли Він іде на хрест, віддає духа, і коли ми чуємо Його слова: „Боже мій, Боже мій, чого ти покинув мене“, які показують нам Його справжнє розуміння моментів відчаю кожної людини. Нам із вами потрібно шукати вихід із того, що відбувається в час важких несправедливих випробувань. Ситуація війни російського агресора в Україні демонструє неможливість держав зупинити людину, яка хоче вбивати і нищити. Але в усіх цих труднощах ми маємо Господа, який підтверджує свою присутність протягом віків. Наша внутрішня природа здатна до віри, але на перешкоді стоять наші різні досвіди. Достатньо попросити Бога допомогти нашому невірству і Він зможе творити чуда», — наголосив о. Пантелеймон.

Наводячи як приклад різних біблійних героїв, яких у найважчих випробуваннях супроводжував Бог, проповідник наголосив на розвитку в собі духовної чутливості: «Духовна вразливість має супроводжувати нас на життєвій дорозі. Саме чутливість на все, що нам дає Бог. У цей непростий час не можна падати духом, бо Господь хоче бути зі своїм народом — бути поруч і дарувати нам надію. У нас має дозрівати думка, що ми народ, гідний майбутнього. Знаємо, що Спаситель, наче наречений до нареченої, каже кожному: „Я буду з тобою, я тебе не покину“. Це відповідальна турбота Творця про свою людину та цілий народ. У світі ніхто і ніщо не може дати стабільності. Але ми точно можемо мати впевнення в Господі», — пояснив реколектант.

На завершення, віцеректор прокатедри о. Дмитро Кудін висловив подяку о. Пантелеймонові Гербері від душпастирів собору й усієї спільноти: «Ми щиро дякуємо, що Ви збагатили нас цінними діленнями та настановами з упевненістю в Господній обіцянці „Я тебе не покину“. Бо понад усе ми прагнемо слова Божої науки та нашого перемінення в Господі».

На згадку про час реколекції в Римі о. Пантелеймонові подарували книжку «Бог не покинув Україну» авторства Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Департамент інформації УГКЦ

Дивіться також