EN

«Твій я, спаси Ти мене»: ректора прокатедри Святої Софії привітали з 15-річчям ієрейських свячень

17 жовтня 2023, 15:26 110

У неділю, 15 жовтня, у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі парафіяльна спільнота взяла участь у Божественній Літургії, після якої всі спільно привітали ректора собору о. Марка-Ярослава Семегена з нагоди 15-ліття його пресвітерських свячень у Зарваниці.

«Твій я, спаси Ти мене»: ректора прокатедри Святої Софії привітали з 15-річчям ієрейських свячень

Під час проповіді о. Марко-Ярослав поділився з вірними роздумами над уривком недільного Євангелія: «Фізична смерть складна для сприйняття, але проходить час, ми багато молимося за наших усопших і рани загоюються. Але внутрішня духовна смерть гірша, що якраз переживала вдова, яка втратила сина. Гріх як такий робить нас мертвими. Якщо ми живемо у гріхах, наше життя далеке від гармонії та повноти. Дуже часто через небажання щось змінити, зійти з колії, яка вигідна нам, нам складно будувати стосунки з Богом. Ми бачимо, як Христос не тільки робить чудо, а показує нам Божественну любов. Нам потрібно почути слова Христові, встати з наших гріхів і воскреснути. Сьогодні особливо багато чинників, що пригнічують нас, тому ми маємо приходити до єдиного джерела любові — до Того, хто може нам дати справжнє життя. Разом просімо в Бога миру для нашого й ізраїльського народів та для всього світу, а для нас — світла, щоб ми могли черпати сил та Господнього миру у Пресвятій Євхаристії», — наголосив проповідник.

Після Божественної Літургії віцеректор собору о. Дмитро Кудін привітав о. Марка-Ярослава з важливим для душпастиря святковим днем.

«15 років тому в Зарваниці отець Марко подарував своє життя Церкві. Ми знаємо, що священник повинен служити людям і віддати своє життя Церкві. Всі ми знаємо, що отець Марко є великим прикладом душпастиря — він має велике серце, сповнене любовʼю і відкрите для всіх. Дякую за свідчення віри та ваше невтомне служіння. Священнича душа — це корабель, який кидають хвилі. Нехай вони ніколи не збивають вас із вашого шляху. Бажаю вам черпати наснагу й віру у Пресвятій Євхаристії та шукати підтримки у своїх парафіянах», — мовив о. Дмитро.

Згодом привітання на адресу о. Марка-Ярослава лунали від парафіян собору з побажаннями довгого та плідного служіння на многії і благії літа.

Ректор собору подякував усім за привітання, ділячись своїми думками про священниче служіння: «Пригадую, що на своєму образку свячень я обрав таку цитату з Біблії: „Твій я, спаси Ти мене“ (118-й Псалом). Коли людина стає на священничий шлях, вона дозріває, росте, робить помилки. Але зростає не сама, а з тими, хто трапляються на її шляху. Дякую Богові за кожного, хто допомагає мені зростати. Пам’ятайте, що я завжди молюся за вас, прошу для вас благословення, щоб Господь доповнив життя своєю благодаттю. Тож продовжуймо разом крокувати вперед під покровом Пресвятої Богородиці та з Божою поміччю».

Завершилися урочистості Многоліттям та спільним солодким частуванням на подвір’ї собору Святої Софії.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами пресслужби Товариства «Свята Софія»

Дивіться також