EN

«Сьогодні кожен християнин повинен зрозуміти, наскільки ми є сильні Богом», — Блаженніший Святослав до обновлян

26 листопада 2022, 18:00 834

У суботу, 26 листопада, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві відбулися урочистості з нагоди прийняття нових членів до товариства християнської молоді «Обнова». Божественну Літургію на честь цієї події очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Сьогодні кожен християнин повинен зрозуміти, наскільки ми є сильні Богом», — Блаженніший Святослав до обновлян

У проповіді під час цієї Літургії Глава УГКЦ пригадав учнів Ісуса Христа, яких Він посилає у світ нести Добру Новину Євангелія і наділяє великою силою, яку має Він сам:

«Сьогодні Господь Бог дарує нам дуже цікаве Боже слово, дуже глибокий текст. Ісус Христос посилає своїх учнів вперше проповідувати Святе Євангеліє. Це щось подібне на перший досвід, першу практику учня під керівництвом і супроводом свого учителя. Але, посилаючи учнів, Ісус Христос їм щось дає — вони не йдуть у світ з порожніми руками чи устами. Каже Христос: дав їм силу і владу над усіма бісами, оздоровляти недуги і тоді проповідувати Царство Боже і лікувати недужих.

Отож, перед тим, як вислати у світ, Христос щось дарує. Очевидно, що ті елементи, про які ми чуємо — про владу над бісами, оздоровлення недужих тощо, були певними символами і ознаками, які передвіщали старозавітні пророки про прихід Месії: мовляв, коли прийде Месія, по тих ознаках зможете його впізнати, по тій силі, яка буде з нього виходити. І ось, присутність між Божим народом цього довгоочікуваного Месії і тої сили, яка з нього виходить, і є Євангелієм, і є тією Доброю Новиною. Тому Добра Новина — це не добра інформація. Добра Новина — це сила, сила добра, яка виходить з нутра Божого Сина. І саме цією силою наділяє Господь своїх учнів. Тому Він каже: не беріть з собою в дорогу нічого — ні палиці, ні торби, ні хліба, ні грошей, ані дві одежі не майте. Тобто якщо будете носіями тої сили, яку дав вам Господь, усього іншого вам буде не потрібно. Та сила, якою Ісус Христос наділяє своїх учнів, знайде відгук у тих, хто чекає на Добру Новину, чекає на Євангеліє, на ту силу, якою можна вигнати всяке зло і його слуг — найперше зі свого внутрішнього духовного світу, а, відтак, і з свого середовища, з того світу, з того народу, до якого посилає з проповіддю Господь своїх учнів».


Блаженніший Святослав звернув увагу на нинішній час війни і важких випробувань, через які проходить Україна: де взяти ту силу добра, яку мали учні Христа як дар від Нього?

«Сьогоднішнє Боже Слово запрошує нас відкрити той дар Божої сили Євангелія у нас самих. Недаремно казав митрополит Андрей Шептицький, що ключ до перемоги України лежить у ній самій», — підкреслив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ пояснив: християнин є учасником місії Христа, дістає Його силу, але для того, щоб віднайти її у собі, потрібно обновитися у Христі. Саме це поклали в основу свого життя учасники «Обнови» — об’єднання студентів-католиків, створеного у 1930 році з благословення митрополита Андрея Шептицького.

«Коли Господь Бог нас, християн, його учнів, наділив тою силою — силою Божого Слова, силою Євангелія? У Таїнстві Хрещення і Миропомазання, бо кожен охрещений в Ім’я Отця, Сина і Святого Духа, стає учасником потрійної місії Ісуса Христа — священичої, царської і пророчої. Щоб віднайти цю силу у собі, до певної міри, можемо повторити слова, які вживають наші „обновляни“: треба обновитися. Начебто наново відкрити це в собі, побачити, як багато ти вже маєш того, що дав тобі Господь Бог. Зрозуміти, що ми усі є учасниками його священичої місії: те священство „обновлян“, яке ми сьогодні маємо, це є щось, завдяки чому ми можемо самі себе і один одного Христу Богові віддати. Це та глибока річ, коли людина сама себе — як Христос, який був водночас і священником, і жертвоприношенням, — віддає себе Отцеві: такий християнин починає жити якимсь іншим, глибшим, надприроднім життям.

Кожен християнин наділений царською місією. Це означає, що він покликаний, як і апостоли, поширювати і проголошувати Царство Небесне на землі, а це — ніщо інше, як будівництво нових видів стосунків між людьми. Стосунків, які засновані на добрі, на істині, на тому, що ми називаємо християнськими цінностями. Якщо якась людська християнська спільнота, як мережа стосунків, не несе у собі тої благовісті Царства Небесного, вона не має життя. Вона приречена вмерти, бо не має тієї сили, яка в’яже якусь спільноту розрізнених людей.

І пророча місія означає, що ми повинні проголошувати світові Боже Слово, учнями якого ми є. Бо пророк — то не якийсь віщун, який говорить про те, що буде колись. Ні! Пророк є носієм Бога в сьогоденні, і через те відкриває перспективу вічності. Пророк — це той, хто голосом Божим стукає у серце невіруючої людини навіть сьогодні», — пояснив Предстоятель.


Глава УГКЦ підкреслив, що розширення спільноти «Обнови» зараз, у часі війни, є пророчим знаком того, що Божа сила, яка є у нас, українцях, є ключем і запорукою перемоги над усяким злом:

«Я думаю, кращого Божого слова для нашої „Обнови“ годі було знайти. Сьогодні ми дякуємо Господу Богу, що у нас, у Києві, є така молодіжна спільнота, гаслом якої, від самого її заснування, є обновити усе у Христі. Сьогодні ми будемо тішитися подією прийняття нових членів у цю спільноту. Така подія під час війни є пророчим знаком — знаком того, що Божа сила, яка є у християнах, є ключем і запорукою перемоги над усяким злом. Вона є тою владою, яку дав Господь Бог, щоб ви могли проганяти бісів, щоб проганяти зло, яке сьогодні легіонами, з танками і ракетами, наступає на нашу землю.

Думаю, сьогодні кожен християнин повинен зрозуміти, наскільки ми є сильні Богом. Той, хто сьогодні вступає у спільноту „обновлян“, майте на увазі: ви вступаєте у спільноту тих, які ширять Царство Боже на землі. Бо ваші засновники для того вас і покликали до життя, як молодіжну християнську спільноту студентів-католиків, щоб обновити все у Христі — звідси і така назва, „Обнова“.

Ми сьогодні будемо молитися за вас, щоб ви, з одного боку, відкрили у собі загальне священство мирян, щоб ви навчилися жити жертовним життям, щоб це гасло — самі себе і один одного Христу Богові віддаймо, яке так багато разів чуємо у Божественній Літургії — стало фундаментом вашого життя. Бо ви сьогодні творите спільноту „Обнова“ не лише для того, щоб брати — нових друзів, якісь гарні моменти спілкування і розваг. Ні, ви приходите, щоб віддати — самі себе і один одного — Христові. Ви приходите для того, щоб отримати силу, яка дасть вам можливість поширити цю правду поза межі вашої спільноти. Але якщо ці базові головні християнські цінності, у які ми віримо і якими живемо, не будуть присутні всередині вашої спільноти, якщо у вас не буде Царства Небесного, ваша спільнота не матиме шансу вижити у сучасному світі.

Ми бачимо, що спільнота „Обнови“ дала і дає доказ своєї живучості, як носіїв Доброї Новини Євангелія, упродовж багатьох років. Навіть війни не зламали ту спільноту, і вона відродилася. Тому так вона потрібна нам сьогодні, зокрема, у Києві. І ви сьогодні теж будете покликані говорити правду — як Богом послані учні істини, якою б вона не була тяжкою. Говорити правду Україні і про Україну».


«Тому сьогодні вітаємо вас, дорога українська молоде, обновлена у Дусі Святому, у Христі, у тому товаристві. Дякую Господу Богу, що можу бути сьогодні з вами. Дякую Господу, що Він приготував нам навіть такі Таїнственні обставини — давно ми не молилися у такий спосіб без світла у Патріаршому соборі. Щось особливого у вас є, і ці особливі обставини це підкреслюють. Тому — ідіть. Будьте собою, будьте християнами, будьте носіями Царства Небесного. Звіщайте своїм життям Добру Новину про присутність між нами Христової Божої сили в Ім’я нашого Господа Христа і Спасителя», — завершив Блаженніший Святослав.


Довідка

Товариство українських студентів-католиків (ТУСК) «Обнова» було створене у 1930 році у Львові з благословення митрополита Андрея Шептицького. З ініціативи УГКЦ тоді було засновано Генеральний Інститут Католицької Акції Греко-Католицької Галицької провінції, у рамках якого й було створене це об’єднання студентської молоді.

Від часу свого заснування ТУСК мало два основних напрямки діяльності — це місійна робота з молоддю в цілому і самоосвіта. Гасло Товариства — «Обновити все в Христі». «Обнова» як організація передової частини молоді — студентства, мала творити нову еліту українського суспільства. У науковій роботі «Обнові» допомагало Богословське Наукове Товариство на чолі з о. Йосипом Сліпим та Український Католицький Академічний Сеньйорат, що складався зі старшої інтелігенції. Душпастирями «Обнови» були визначеі педагоги і теологи о. д-р Микола Конрад, о. д-р Іван Гриньох і сам митрополит Андрей.

Окупація Західної України радянськими військами у 1939 році перервала розвиток ТУСК. Відновити його діяльність на еміграції вдалося після Другої Світової війни, а в Україні — після відновлення Незалежності, у 1992 році.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Уляна Климончук

Персони

Дивіться також