EN

«Різдво Христове — символ великої нової надії», — Глава УГКЦ у 318-й день війни

7 січня 2023, 21:10 483

Кожна людина, яка приходить у цей світ, є певним знаком, світлом надії. Народження нової дитини в сім’ї є знаком надії на майбутнє родини, а народження Бога як дитини між нами є знаком, що це оновлення ось уже почалося. Різдво Христове — символ великої нової надії, яка щороку скріплює наші серця. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 318-й день великої кривавої повномасштабної війни росії проти України.

«Різдво Христове — символ великої нової надії», — Глава УГКЦ у 318-й день війни

«Незважаючи на симуляцію різдвяного перемир’я, ні на хвилину не припиняються бойові дії на фронті. Ворог не перестає навіть у цей святковий день нас убивати, обстрілюючи наші міста і села. Потерпає від обстрілів наше прикордоння на Півночі: Чернігівщина, Сумщина та Харківщина. Зазнає російських ударів Запорізька та Херсонська області, проте осередком вогню і найбільших військових сутичок є наш Донбас», — зазначив Предстоятель.

У цей день Глава Церкви роздумав над святом Різдва Христового, яке сьогодні за юліанським календарем святкує Україна.

Різдво в християнській традиції, за його словами, пройняте невід’ємним духом новизни. Воно є центральною подією історії всього створеного світу.

«Відтоді вся історія поділена на дві частини: до і після Різдва Христового. І справжня новизна випливає з народження Бога в людському тілі», — ствердив Патріарх.

Блаженніший Святослав звернув увагу на три дуже важливих аспекти Різдва: оновлення Бога, оновлення людини та всього світу і оновлення історії.

«Христос народжується для того, щоб відродити нас, людей. Він понижується, аби нас піднести. Стає немовлятком, щоб нас оновити. Тож у Христі зустрілися, з одного боку, Божественна ініціатива спасти, оновити своє створіння, а з іншого — невтомне бажання людини творити і віднаходити новизну. Коли ми переживаємо щось нове, то маємо відчуття, що живемо, розвиваємося», — пояснив Глава Церкви.

За його словами, оновлення людини і всього світу є лише зародком, який бажає розвиватися в наших серцях і через наші руки. Важливо усвідомити, що для християн поняття новизни є дійсністю.

«Християни, які святкують Різдво, мають унікальну можливість, секрет відновити своє світіння — знову і знову приєднуватися до джерела життя через оновлення, відродження в народженні Спасителя», — підкреслив він.

«Боротися зі старінням, яке проявляється у формі зневіри, збайдужіння, втрати надії та ентузіазму, є начебто змістом християнського життя. Оновлення передбачає постійну відповідальну та невтомну працю», — додав архиєрей.

На його переконання, таким справжнім оновленням для нашої Батьківщини, підготовленим нашою працею, навіть жертвою життя, буде перемога над злом, над окупантом, про яку ми сьогодні благаємо новонародженого Спасителя. Тому найбільш відповідним святкуванням Різдва Христового є оновлення присутності Його Духа в наших серцях, відродження нашої свідомості та готовності творити добро, незважаючи на розгул зла у світі.

Прослава Христа, який через своє Різдво все оновлює, — каже Предстоятель, — є унікальною нагодою для того, щоб раз і назавжди відкинути від себе згубну спокусу закостенілості, в основі якої лежить інертність, відчай, нерішучість і страх. Христос воплочується, щоб начебто відбудувати людину. Коли ми, споглядаючи на наші зруйновані міста і села, думаємо про відбудову, то бачимо не просто реконструкцію минулого, а цілком іншу дійсність.

«Бачимо вже сьогодні, у Різдві Христовому, відбудовані, оновлені населені пункти, які обов’язково постануть. Хто, як не християни, здатні своєю вірою в Бога, вірою у світіння один одному Божим Духом, своєю світлою надією, жертовною любов’ю, відданою працею оновлювати весь світ!» — переконаний Блаженніший Святослав.

«Сердечно вітаю всіх вас із цим великим святом! Бажаю вам глибоко пережити цей дух оновлення, який спливає на нас із убогого вертепу, дух сили і оптимізму, який дарує нам це маленьке Боже Дитя, що пригортає до свого серця Пречиста Діва Марія. Усім вам нехай новонароджений Христос дарує добро, небесне світло, силу і мужність пережити всі негаразди. Нехай поблагословить нашу багатостраждальну українську землю своїм справедливим, небесним миром!» — побажав Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також