EN

«Не піддатися ненависті, силою Божої любові перетворити її на мужність — це секрет перемоги України», — Блаженніший Святослав

8 жовтня 2023, 19:22 1787

Під час війни так багато ненависті! Сьогодні, коли українці чують якесь позитивне слово Папи про росію, відразу вибухають болем — як можна говорити про великий народ, який опустився до ницості ідеології, навіть проповідуваної в Церкві, що говорить про знищення мільйонів українців? Де є та велич того народу? Нас так болить те все, що сьогодні переживаємо в Україні, але слово про любов навіть до ворогів є секретом справжньої перемоги. І ми це досвідчуємо в Україні щодня.

«Не піддатися ненависті, силою Божої любові перетворити її на мужність — це секрет перемоги України», — Блаженніший Святослав
Фото з архіву

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у неділю, 8 жовтня, під час Божественної Літургії в Генеральному домі сестер служебниць у Римі, який відвідав на запрошення генеральної настоятельки с. Софії Лебедович.

Блаженніший Святослав зазначив, що ми живемо в часи, коли слова змінюють своє значення. Коли хтось говорить про мир в Україні, ми завжди уточнюємо, що він має на увазі. Адже це має бути справедливий, Божий мир, який відповідає правді й гідності.

«Але, мабуть, слово, яке найшвидше було збезчещене, зневажене, у якого забрали справжній зміст, яким торгують, є слово любов. Усі про це говорять — треба любити Бога і ближнього. Ми знаємо, що це головна заповідь у Законі. Все Святе Письмо можна звести до тих двох слів: любити Бога і любити свого ближнього. Але що це означає? Що розуміємо ми, християни, під словом любов, зокрема коли кажемо, що Бог є Любов?» — зазначив Патріарх.

Читайте також:
Проповідь Блаженнішого Святослава у дев’ятнадцяту неділю після Зіслання Святого Духа

Бог любить людину, дає їй усе, але нічого назад від неї не вимагає. Справжня любов завжди жертовна — аж до повної самопожертви. Ми часом запитуємо: Боже, нащо ти нам дав так багато тих ворогів?

Блаженніший Святослав зазначив, що зворушується величчю, великодушністю українського народу. Він пригадав пошану українців до тіл убитих росіян, коли на російсько-українському кордоні після звільнення північних областей України стояли десятки вагонів із тілами загиблих, а російська сторона їх не хотіла забирати.

«Для того, щоб любити, треба самому бути любленим, і ми, християни, розуміємо та можемо віддавати іншим любов, бо Бог нам її завжди щедро посилає», — наголосив архиєрей.

Він сказав, що легко любити Батьківщину, коли все в ній добре, яка є багатою, від якої багато можна взяти, яка про тебе подбає, яка дасть тобі все, чого ти потребуєш. Але важко любити свою Батьківщину, яка є обкраденою, знищеною, яка спливає кров’ю. А відтак він ще раз пояснив зміст любові до ворогів.

«Інколи, коли ми чуємо про любов до ворогів, думаємо, що любити ворога означає погоджуватися з його злочинами, вихваляти його, який він є. На Папському Синоді ми часом чуємо фразу „l’accoglienza estrema“, тобто прийняти всіх грішників усього світу. Гарна думка, але прийняти, любити грішника, впровадити його у спільноту віруючих людей передовсім означає хотіти йому спасіння, хотіти йому навернення, щоб той грішник залишив свій гріх, не загинув у ньому, але жив й отримав вічне життя. Каже Господь до свого народу через пророка Єзткиїла: „Скажи їм: Клянусь, як от живу я, — слово Господа Бога, — я не бажаю смерти грішника; бажаю, щоб він відвернувся від своєї поведінки і жив. Відверніться, відверніться від вашої лихої поведінки!“. Це означає остаточно любити своїх ворогів», — зазначив Патріарх.

Блаженніший Святослав привітав сестер, які ввійли до новообраної Генеральної управи Згромадження сестер служебниць, а особливо с. Софію з новою каденцією.

«Сестри, ви „во врем’я люте“ прийняли найвищий уряд вашого згромадження. Господь Бог просить вас багато любити! Це так просто і так складно. Таке маленьке і водночас дуже велике. Ви мусите багато любити, любити сучасних людей, які не розуміють ані Бога, ані слова Христового Євангелія. Любити людей, які часом ненавидять Церкву — чи то в Канаді, чи у Бразилії, чи в Польщі, чи в Італії, чи в Україні. Багато любити тих людей, які сьогодні зранені тою війною. Бо лише справжня любов зціляє. Це до вас сьогодні каже Христос: „Будьте милосердні, як Отець Небесний наш милосердний“», — закликав Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також