EN

«На всі події в житті Церкви і світу ми, українці, дивимося з перспективи вічності», — Глава УГКЦ в монастирі василіян у Римі

6 жовтня 2024, 19:12 202

Саме в цю хвилину ви можете пережити те, що пережив воскреслий юнак і його мати у воротах міста Наїн. Ми можемо зараз зустріти своє Воскресіння, яке Христос подасть нам у Таїнстві Пресвятої Євхаристії, своїх Тіла і Крові. Ми отримаємо Причастя, участь у вічному житті. Ви почуєте слова: причащається слуга Божий, слуга Божа на відпущення гріхів своїх і на життя вічне. Як важливо сьогодні Ісусові дозволити торкнутися мого вразливого місця, дозволити йому прийти до мене, вилити своє милосердя на мої сльози, на мою біду і на моє горе.

«На всі події в житті Церкви і світу ми, українці, дивимося з перспективи вічності», — Глава УГКЦ в монастирі василіян у Римі

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в монастирі отців василіян у Римі у неділю, 6 жовтня 2024 року.

Коментуючи уривок святого Євангелія (Лк. 7, 11–16) про воскресіння сина вдови з Наїну, проповідник описав момент зустрічі Христа з похоронною процесією при брамі міста, звернувши увагу на пережиття Ісуса від цієї зустрічі.

«Саме внутрішнє милосердя штовхає Ісуса до якоїсь дуже особливої дії. Христос торкається похоронних мар, простягає свою руку і все міняється. Похоронна процесія повертається назад до міста, перетворюється з процесії смутку у процесію радості», — зазначив він.

Проповідник звернув увагу на деталі цієї події, зокрема пояснив символіку міської брами.

«Христос приходить у найбільш вразливе місце того міста. Більше того, він торкає людей у найбільш вразливий момент подій міста, бо все місто відчувало себе заручниками смерті. Ба більше, Христос торкає найбільш вразливу особу серед мешканців того міста, вдову, яка втратила єдиного сина, а разом з ним — всі громадянські права. Вона стала ніким в тому місті. Христос приходить, щоб торкнути найбільш вразливе місце, самої вразливості людини, яку він там знаходить», — сказав Глава Церкви.

«Христос приходить торкнутися для того, щоб оживити. Та рука, яка простягається до мертвих мар, є нічим іншим, як доторком Духа Святого, який надає нам нове життя», — ствердив Предстоятель.

«Слухаючи це Боже Слово, Добру новину про зустріч мертвого із життям, юнака з воскресінням, про віднайдену надію матері, про момент, коли сльози перетворюються на радість, ми це Боже слово по-особливому переживаємо серед великої і страшної війни», — переконаний Глава УГКЦ.

Патріарх розповів, що приїхав до Риму для участі у Папському Синоді в момент, коли вся Вселенська Церква зібралася в одному місці, де, як місто Наїн, роздумує над найбільш вразливим моментом в житті Католицької Церкви сьогодні.

«Владики з цілого світу розуміють, що сьогодні людина перестає вірити у Воскресіння. Змістом місії Христової Церкви є можливість дати людині отримати доступ до Джерела вічного життя. Тому Христова Церква з ранніх віків християнства кличе Божий народ: Прийдіте, джерела безсмертного вкусіте», — сказав архиєрей.

«Змістом Христової Церкви є передавати кожній людині можливість зустріти своє життя і Воскресіння… На всі події в житті Церкви і світу, ми українці, дивимося з перспективи вічності», — ствердив він.

«Дозвольте мені всім вам подякувати за те, що ви навіть тут, у Римі, живете болем України. Дякую вам за ваші молитви, за ті величезні справи, які ви робите для підтримки українського війська та волонтерства», — подякував Предстоятель УГКЦ.

«Коли ми є разом з Богом і віримо у воскресіння, тоді ми є незламними і непереможними. Коли ми відчуваємо, що джерело нашого життя і воскресіння є сьогодні разом з нами, тоді ми є непереможним народом. Жодний ворог, який залякує тільки небезпекою смерті, не буде мати над нами влади. Тому ми, дивлячись в очі смерті, проповідуємо Воскресіння. Там, де ворог нищить, ми маємо силу будувати. Там, де ворог хоче нас роз’єднати і посіяти у наших серцях сумніви, Христова Церква проповідує віру у життя і втирає сльози своєму народові», — запевнив Отець і Глава УГКЦ.

«Ми просимо: Ісусе, прийди сьогодні до нас, торкнися нас своєю рукою, скажи сьогодні Україні, як тій засмученій вдові: Не плач; і поверни її дітей з фронту назад додому, поможи віднайти тих, які пропали безвісті, чи перебувають у ворожому полоні. Слухаючи те Боже Слово, тішмося, радіймо, бо Божа десниця скріпляє сьогодні кожного і кожну, хто вірує. Нехай Господь Бог благословить усіх вас», — додав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ,
фото пресслужби отців василіян

Локації

Персони

Дивіться також