EN

«Ми віримо в перемогу України, тому що віримо у воскреслого Христа!» — Глава УГКЦ на Великдень

5 травня 2024, 17:01 403

В обличчя агресорові, який сьогодні нас вбиває, хоче залякати різними психологічними спецопераціями, скажімо: Христос воскрес! Твій страх більше ніколи не може поневолити моє серце. Ми віримо в перемогу України, тому що віримо у Воскреслого Христа! Перемогою України Христос звільнить Європу і світ від страху смерті, який хоче посіяти на цілий світ сучасний терорист. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у світлий празник Христового Воскресіння у Патріаршому соборі Воскресіння Христового під час пасхальної Архиєрейської Божественної Літургії, яку Предстоятель УГКЦ звершив опісля Надгробного та Пасхальної Утрені.

«Ми віримо в перемогу України, тому що віримо у воскреслого Христа!» — Глава УГКЦ на Великдень

Із Главою Церкви співслужили: Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас, єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ владика Віталій Кривицький, єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Йосиф Мілян, куріальний єпископ Києво-Галицького Верховного Архиєпископа владика Степан Сус, єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Андрій Хім’як та духовенство собору.

На початку проповіді Предстоятель застановився над питанням, чим є особливою великодня ніч і ранок? На його переконання, на це питання ми чуємо відповідь, яка лунає могутнім голосом Божого слова.

«Рано-вранці жінки мироносиці йдуть, плачучи, зі страхом, до гробу свого Учителя, несучи пахощі, щоби віддати останні почесті розп’ятому та поспішно похованому. Але там, при тому гробі, ангел їм сповіщає: Його нема тут, Він воскрес! Порожній гріб, глибини підземні й ангельські хори на небесах відповідають жінкам: Воістину воскрес!» — ствердив Глава УГКЦ.

«Жінки йдуть до Христових учнів, які перелякані та за зачиненими дверима тримаються у страху у своїх домівках у Єрусалимі. Жінки їм кажуть: Христос воскрес! Вся Вселенна відповідає апостолам: Воістину воскрес! Потім апостоли розійдуться по цілому світу, по всій Вселенній, і змістом їхньої апостольської проповіді будуть тих два могутні та визволяючі слова: Христос воскрес! Все людство по сьогодні в цей особливий і неподібний на інші ранки, говорить: Воістину воскрес!» — додав проповідник.

Блаженніший Святослав запевнив, що Христове Воскресіння нас визволяє від наших особистих немочей, страхів і непевностей. Христове Воскресіння надає нового сенсу нашому життю. Він вказав на особливий інструмент поневолення людства дияволом — кайдани страху перед смертю, і наголосив, що всеперемагаючий клич «Христос воскрес!» визволяє людину від цього страху.

«Сила воскреслого Христа, — каже проповідник, — сьогодні подається кожному з нас. Бо когось привітати привітом „Христос воскрес!“ означає звільнити його від страху, відкрити його життєві горизонти та покликати за собою до життя вільної людини».

Також він зауважив, що те «нове життя» означає, що кожному нашому особистому страху, нашій фобії ми можемо сьогодні, у день Пасхи, сказати: Я тебе не боюся! Христос воскрес! Я тебе не боюся, ти втрачаєш силу наді мною, бо Христос воскрес!

Окрім цього, Отець і Глава УГКЦ зазначив, що сьогодні дуже багато страху в Україні. «Сьогодні, у це свято Пасхи, як один Божий народ скажімо своїм страхам: Христос воскрес! Мій страх більше не є кайданами, якими диявол хоче тримати мене в рабстві страху перед смертю. Сьогодні Україна, яка вірить і святкує Пасху, яка живе пасхальною культурою з давніх-давен сьогодні є інструментом доброї вістки для Європи і світу. Бо сучасний експортер війни знову залякує Європу та світ своєю так званою могутністю», — закликав Глава Церкви.

Патріарх зі святом Великодня привітав захисників, а також скерував своє пасхальне батьківське слово підтримки до тих, хто в полоні, та тих, хто плаче через різного роду втрати та рани.

«Сьогодні нашим захисникам із нашого Патріаршого собору, з серця нашої Церкви, хочемо сказати: дівчата, хлопці, Христос воскрес! Ми віримо у вас! Ми віримо в перемогу України, тому що вона буде перемогою Христа над сіячами страху та смерті третього тисячоліття», — наголосив Патріарх.

«Сьогодні те слово „Христос воскрес!“ хочу скерувати до наших братів і сестер на окупованих територіях…: не бійтеся окупантів, бо Христос воскрес! Особливо в наших серцях хочемо принести всіх тих, які караються в російському полоні та тюрмах», — сказав він.

«Ми мусимо усвідомити, що це — свято, з якого черпаємо сили перемагати. Ми черпаємо силу оздоровляти наші рани. Ми черпаємо силу для нашого оптимізму. Той, у кому Христос воскрес із мертвих, є переповнений оптимізмом до життя», — переконаний Глава УГКЦ.

«Усім вам зичу веселих свят Пасхи Господньої. Радості, усіх гараздів, сповнення усіх ваших мрій і молитов. Зустрічайте воскреслого Спасителя! Нехай Він застукає до ваших сердець, до ваших родин та домівок. Усім вам зичу смачного пасхального сніданку, смачного освяченого яйця. Нехай переможний клич про Воскресіння Христове лунає Україною і світом, бо Христос воскрес!» — додав духовний лідер українців.

Опісля Божественної Літургії відбулося освячення пасок та великодніх страв.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також