EN

«Можемо собі уявити, якою була молитва в’язнів у російських катівнях на українській Харківщині!», — Глава УГКЦ у 206-й день війни

17 вересня 2022, 14:50 1209

Біля міста Ізюм знайшли величезне кладовище, масове поховання, у якому вже ідентифікували понад 400 невинно вбитих, закатованих людей. Вчора нас потрясли кадри з Балаклії, де в катівні на темно-зеленій стіні виявили видряпану молитву «Отче наш». Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у 206-й день війни росії проти України.

«Можемо собі уявити, якою була молитва в’язнів у російських катівнях на українській Харківщині!», — Глава УГКЦ у 206-й день війни
Видряпана молитва «Отче наш» на стіні російської катівні на Харківщині, фото: Ігор Клименко

Предстоятель зазначив, що протягом останньої доби найактивніші бої точилися на Луганщині й Донеччині. Росіяни завдали 4 ракетні та 24 авіаційні удари і 72 артилерійські обстріли мирних міст і сіл. Найбільше ворог знущався над Дніпропетровщиною, цілився у зерносховища. Потужних ракетних ударів зазнав Кривий Ріг.

Архиєрей запросив до роздумів над тим, як християни мають вшановувати Бога-Творця. «Він не тільки дав життя один раз на початку створення світу, — сказав Предстоятель, — а постійно животворить світ, що його покликав із небуття до буття. Бог нами дихає неустанно, тому ми живемо. Ми маємо подих життя, який Він вдихнув у новоствореного чоловіка Адама в райському саду».

«Нинішня заповідь пошани до Бога-Творця каже нам: „Не вбивай. Пам’ятай, що земля і все творіння — це простір для життя, отриманий від Творця“. Бачимо, що заповідь „Не вбивай!“ стосується не тільки людини, а й всього живого, що нам залишив Господь Бог. Тому пошана до довкілля як до простору життя є пошаною до самого Бога, який дає це життя».

«Ми бачимо, як згубно впливають військові дії на довкілля. Знаємо, як по-варварському були винищені реліктові ліси на півдні нашої Батьківщини, на Чорноморському узбережжі, як у заповідниках, наприклад в Асканії-Новій і багатьох інших, були знищені рідкісні тварини. Але ми, християни, повинні шанувати життя і утверджувати його, за нього боротися. Ми дякуємо Господу Богу та нашим Збройним силам за те, що живі в цей ранок, що можемо разом молитися один за одного, допомагати один одному, рятувати один одного. Як християни, ми маємо служити життю, насамперед шануючи і зберігаючи людське життя від зачаття до природної смерті, а також шануючи довкілля як простір цього життя».

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови наших синів і дочок, дівчат і хлопців, які сьогодні воюють зі зброєю в руках, відвойовують простір життя нашого народу! Боже, дозволь нам, своєму народові, утверджувати Батьківщину як середовище, яке впливає на існування життя в усіх його формах, у всьому різноманітті! Боже, благослови Україну своїм справедливими миром!» — попросив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також