EN

Глава УГКЦ у День Державного прапора України: «Український стяг сьогодні є символом свободи і миру»

23 серпня 2022, 21:15 451

Захищаючи мир, сьогодні під українським прапором ідуть у бій наші військовослужбовці і скроплюють його власною кров’ю. Де є мир – там майорить синьо-жовтий прапор. Ми знаємо, якою ціною сьогодні здобувається цей мир. Тому таким дорогим є цей стяг для кожного українця. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час щоденного воєнного звернення у 181-й день війни росії проти України, у День Державного прапора України.

Глава УГКЦ у День Державного прапора України: «Український стяг сьогодні є символом свободи і миру»

Своє звернення Предстоятель розпочав традиційно з ранкових воєнних новин, які повідомляють, що упродовж минулої доби, зокрема останньої ночі, майже на всій лінії фронту велися активні бойові дії. За ранковими повідомленнями, найінтенсивніші бої йдуть на Донеччині. Ворог атакує в напрямку Бахмута, Авдіївки та Слов’янська… Ці нічні ракетні удари стали вже регулярною жахливою дійсністю цього міста, і третина всіх будинків, інфраструктури Харкова вже зруйнована. Ворог теж невпинно обстрілює прикордонні райони Чернігівщини та Сумщини.

«Сьогодні наш народ відзначає День Державного прапора України. Якраз напередодні Дня Незалежності України наш синьо-жовтий стяг є в центрі уваги українського народу. Зокрема під час війни цей прапор став особливо дорогий і рідний серцю кожного українця, тому що набув якогось нового, глибшого значення. Український стяг сьогодні є символом свободи і миру», — підкреслив Глава Церкви.

Треба було бачити, — каже архиєрей, — як зустрічали синьо-жовтий прапор ті наші брати і сестри, які побували під російською окупацією! Справді, ті, що пережили катування, упокорення, жахіття масових розстрілів, побачивши український стяг, не стримували емоцій, бо для них це був прапор свободи, надії на життя.

За його словами, ми, християни, коли молимося, коли стоїмо в молитві за перемогу день і ніч, - вбачаємо в барвах нашого прапора глибокий християнський символізм. Коли ми бачимо блакитний колір нагорі, а жовтий внизу, то переживаємо їх по-особливому, молячись молитву «Отче наш».

«Для нас цей стяг є начебто символом цієї Господньої молитви, яку всім християнам залишив Спаситель Ісус Христос. Коли вдивляємося в блакитний колір небес - чуємо слова: «Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі». Вглядаючись у жовту барву, що символізує лани української пшениці, чуємо слова: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні», — наголошує Предстоятель.

«Особливий день переживає сьогодні наш народ... Ми дякуємо Господу Богу, що цей синьо-жовтий гордо майорить над нашою столицею, яку ворог не зміг і ніколи не зможе підкорити», — підкреслює Отець і Глава Церкви.

І тому ми сьогодні молимося: Боже, поблагослови нашу землю Твоїм миром! Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі! Твоя воля є завжди добром, спасінням, свободою, милосердям, любов’ю і миром. Із землі возносимо до Тебе молитву, просячи: «Хліб наш насущний дай нам сьогодні і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим».

«Боже, благослови нашу землю! Боже, благослови нашу Батьківщину, її синів і дочок, які змагаються за мир і свободу! Боже, вислухай молитви мільйонів людей, які зі сльозами на очах день і ніч благають у Тебе про негайне закінчення цієї війни, про перемогу над несправедливим агресором! Боже, благослови Україну!» — просить Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також