EN

Глава УГКЦ у 350-й день війни: «Тільки Бог має право вирішувати, кому жити, а кому відійти»

8 лютого 2023, 12:45 329

Жодна людина не має права привласнювати собі право Бога. Жодна людина не може сказати: «Ти маєш вмерти, а ти маєш привілей жити». Ми навіть не маємо права приймати таке рішення щодо самих себе. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному зверненні у 350-й день війни.

Глава УГКЦ у 350-й день війни: «Тільки Бог має право вирішувати, кому жити, а кому відійти»
Донька загиблого українського воїна Ігоря Безоглюка Ярослава розміщує його фото на стіні пам’яті, лютий 2023 р., фото: Роман Пилипей

Предстоятель зазначив, що ворог усіма силами намагається прорвати оборону українських сил на Луганщині. Росіяни нанесли потужний удар по Харкову — 10 ракет по центральній частині міста.

У цей день Блаженніший Святослав нагадав, що кожна людина є особою, любленою Богом, є людиною від першої хвилі зачаття. А відтак є Богом любленою не тільки до кінця цього земного життя, до смерті, але сином чи донькою Божими, про яких Він пам’ятає навіть у смерті й веде до життя вічного.

Слово "покликання" означає, що є той, хто кличе, хто особисто звертається до мене, — Бог, що будує особистісні стосунки з кожною людиною. Святий Василій Великий пише, що Господь допомагає людині здійснити покликання, до якого її кличе, бо людина не може осягнути Його лише своїми зусиллями.

«Увійти в життя Пресвятої Тройці можна лише за руку з Богом Отцем, Сином, за силою і діянням Святого Духа. Тому ми кажемо, що кожна людська душа за своєю суттю християнська, як говорили ранні Отці. Адже повна реалізація того життя і покликання стремить до участі в Божому житті», — сказав Патріарх.

Одним з елементів, який Бог дарує людині, аби вона реалізувала своє прагнення щасливого життя в Бозі, — це хрещення. Бути християнином — це особливе покликання. І до нього Господь кличе всіх.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також