EN

Глава УГКЦ у 279-й день війни: «Справу віри й серця слід перепустити через власну дію, бо лише вона формує наше серце»

29 листопада 2022, 17:38 185

Виховання дитини неможливо знайти на книжкових сторінках. Виховувати дитину не означає дати їй лише про щось дізнатися, щось пізнати. Натомість слід перепустити діло віри й серця через власну дію, бо лише вона формує наше серце. Таке переконання висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у 279-й день великої, повномасштабної військової агресії росії проти українського народу.

Глава УГКЦ у 279-й день війни: «Справу віри й серця слід перепустити через власну дію, бо лише вона формує наше серце»
Урочисте підняття прапору України у звільненому Херсоні, фото: Офіс Президента України

Предстоятель відзначив, що минула доба знову була важкою для України. Ворог невпинно атакував українські позиції, обстрілював наші міста і села настільки далеко, наскільки досягає його вбивча рука.

«Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! Хоча ми й переживаємо постійну загрозу нових ракетних ударів, відчуваємо брак світла, тепла, але молимося і будуємо наше майбутнє, захищаємо Батьківщину заради майбутнього наших дітей», — наголосив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви продовжив роздуми над тим, як нам виховувати дітей по-християнськи, як нам дбати про те, щоб найцінніше можна було передати наступним поколінням як важливий спадок.

«Виховувати, — вважає духовний лідер, — означає передавати цінності, допомагати набувати досвід цінностей, зрозуміти, що є найцінніше і найважливіше. Ми знаємо, що цінності не існують у чистому вигляді, у якійсь ідеї — їх слід пережити. Цінності можна зрозуміти тільки тоді, коли вони проявляються в нашій поведінці, зокрема і в нашому житті взагалі. І тому виховувати на основі християнських цінностей означає не тільки про них говорити, а й вчити їх виявляти, втілювати в особистому житті».

Наставники, батьки, переконує він, повинні подбати не тільки про те, щоб навчити дітей добре робити певні речі, а й допомогти їм це полюбити.

«Потрібно допомогти дитині дозрівати до того, щоб вона самостійно свідомо і добровільно, без зовнішнього примусу, обрала те, що є добрим, істинним. А добро й істина для християн — це особа Ісуса Христа. Маємо допомогти дитині свідомо і добровільно обрати Христа як дорогу, істину і життя», — сказав Предстоятель.

«Коли ми перетворюємо те, що знаємо, на те, що чинимо, тоді можна сказати, що ми маємо досвід добра й істини», — наголосив Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також