EN

Глава УГКЦ на свято Введення: «Завдання батьків — наблизити дитину до Бога, щоб вона стала носієм Божественної слави в цьому темному світі»

4 грудня 2022, 19:34 1779

Ми бачимо, як справжня любов зближає батьків із дітьми: дитину до своїх мами і тата. А завдання батьків — наблизити свою дитину до Бога. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в 25-ту неділю після Зіслання Святого Духа, на яку цього року припало і Введення у храм Пречистої Діви Марії.

Глава УГКЦ на свято Введення: «Завдання батьків — наблизити дитину до Бога, щоб вона стала носієм Божественної слави в цьому темному світі»

За його словами, сьогоднішнє Боже слово розкриває, можливо, найважливіше, що нам потрібно знати як про нашого люблячого Бога, так і про християнське життя. Притча про милосердного самарянина, яку розповідає Христос, є Його поясненням того, що означає любити; як виконувати дві найважливіші заповіді любові — до Бога і ближнього; що означає любити Господа Бога всім серцем і всією душею, усією думкою і усією силою своєю; і чому так важливо любити ближнього, як самого себе.

На тих двох заповідях ґрунтується увесь закон і всі пророки. Начебто пояснюючи, що означає любити, Господь Бог малює нам глибоку картину сили, яка зближає. Ми сьогодні розуміємо, що любов — це не просто сентимент, це навіть не щось, що задовольняє наші вподобання чи потреби. Любов — це сила, яка зближає. Щобільше, це — сила, яка лікує і рятує життя.

«Можна, — зауважує Предстоятель, — жити під одним дахом десятиліттями, а бути далеко одне від одного. Ми мешкаємо зі своїми сусідами в одному під’їзді, на одному поверсі, але не знаємо їх. Тож не фізична чи географічна близькість робить нас ближніми, а наша любов, увага, яка рятує. Тому сьогодні в Божому слові ми чуємо ясні слова, що любов лікує рани і рятує, а ненависть ранить і вбиває».

Блаженніший Святослав зазначив, що сьогодні ми святкуємо одне з найбільших християнських свят літургійного року — Введення у храм Пресвятої Богородиці.

«Це свято християнського виховання до любові… Бо завдання батьків, християнських вчителів і вихователів – виховати дитину як храм Святого Духа. Замало людині лише показати дорогу до цього земного світу. Кожен із нас повинен віднайти власну дорогу до храму, яка є дорогою до самого себе, до свого вічного щастя», — каже Глава Церкви.

Великим є той, вважає архиєрей, хто будує золотоверхі храми. «Та ще більшим – хто виховує людину як храм Святого Духа. Завдання батьків – наблизити цю дитину до Бога, щоб Дух Божий замешкав у ній, щоб вона стала носієм Божественної слави в цьому холодному, темному, спраглому світі. Ось що означає для батьків і вихователів та загалом для Христової Церкви, як матері й учительки свого народу, любити, виховувати до любові, увести в храм кожного, хто шукає повноти вічної любові», — переконує Глава УГКЦ.

На завершення Божественної Літургії Блаженніший Святослав привітав у Києві о. Олександра Богомаза, якого вдалося звільнити після того, як кілька днів тому в Мелітополі його затримали російські окупанти.

Читайте більше: «Дозвольте мені поцілувати вам руку», — Глава УГКЦ до священника з окупованого Мелітополя

Глава УГКЦ звернувся і до присутніх на Літургії семінаристів, які належать до братства «Введення у храм Пречистої Діви Марії», що діє у Львівській, Дрогобицькій та Київській духовних семінаріях УГКЦ, і які приїхали до Києва на святкування празника братства.

При нагоді Блаженніший Святослав закликав усіх інших хлопців втупати до семінарій, адже «ви, браття-семінаристи, ставши священниками, мусите бути руками Бога, який зігріває, потішає, любить свій народ», а дівчат — до монастирів. «Це — духовний фронт, — наголосив Глава Церкви, — який ми мусимо тримати і без якого сьогодні Україна не встоїться. Церква потребує тих, хто готовий так любити Бога і свій народ, щоб залишити все і піти за Христом».

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також