EN

Глава УГКЦ: «Боже, якщо треба, то навіть розламай наше життя, щоб його помножити і щоб нікому нічого не забракло»

7 серпня 2022, 19:30 1112

Бачимо, коли ми солідарні, коли ділимось тим, що маємо, коли перш за все віддаємо в руки Богові те, що наше, і відтак розуміємо, що не маємо нічого свого, а все наше стає Божим, тоді нічого нікому не бракує. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у восьму неділю після Зіслання Святого Духа.

Глава УГКЦ: «Боже, якщо треба, то навіть розламай наше життя, щоб його помножити і щоб нікому нічого не забракло»

За словами проповідника, сьогоднішня подія, яку описує євангелист Матей, відкриває нам Бога, присутнього між людьми, нашого Спасителя Ісуса Христа, як джерело поживи та життя людини.

«Жест ламання хліба є моментом, — зазначив Блаженніший Святослав, — коли відкривається джерело. Ламання хліба стає моментом, коли з’являється іскорка життя. Ламання хліба, яке Христос потім звершить на Тайній вечері, кажучи своїм учням: „Беріть, їжте, це є моє Тіло“. Те ламання хліба, яке ми сьогодні бачимо в пустелі, з одного боку, є сповненням старозавітного пророцтва про прихід Месії, а з іншого — само є пророчим жестом, який провістує майбутнє ламання хліба Христа на Тайній вечері».

Цей жест, продовжив Патріарх, також показує, звідки береться можливість задовольнити потреби, які завжди більші від ресурсів, коли ми готові навіть ті маленькі наші засоби віддати в руки Божі, коли дозволяємо Йому розламати хліб. А це означає навіть інколи «розламати» наше особисте мислення, бачення того світу, «розламати» наше життя, з якого спалахне іскорка, що дає життя вічне.

У чому секрет, який сьогодні Христос нам розкриває?

Якщо для того, вважає духовний лідер, щоб задовольнити великі потреби обмеженими ресурсами, ти намагаєшся обмежити число тих, які мають доступ до ресурсів, зробити доступними життєві необхідні засоби існування лише для окремого кола вибраних, тоді приречені всі — ніколи нікому нічого не вистачатиме.

Але якщо те, що маєш, віддаси Богові й дозволиш Йому розірвати замкнуте коло еліти, яка має доступ до засобів існування, економічних, політичних, фінансових, і в такий спосіб зробити доступним для всіх, — ось тут, на цьому зламі, заб’ється дивна іскорка, яку можемо до кінця зрозуміти і прийняти лише тоді, коли причащатимемося таїнства Тіла і Крові нашого Спасителя.

«Не людина помножує ресурси, а Господь Бог. Не у своїх власних руках треба затримати, щоб комусь послужити, а потрібно віддати в руки Божі. Бо Він дбає про духовні й тілесні потреби своїх дітей», — наголосив Предстоятель.

Цю подію, на його погляд, про помноження хлібів, ми переживаємо в Україні майже півроку. Нам бракує всього для того, щоби вистояти перед нашим несправедливим агресором.

«Ми сьогодні просимо: „Господи, Ти бачиш спраглих, голодних в Україні. Ти бачиш тих, які страждають від війни. Боже, будь між нами! Ми у Твої руки віддаємо все: наші ресурси, людські, матеріальні, всі інші, самі себе і одне одного. Якщо буде потрібно, то навіть розламай наше життя, щоб його помножити і зробити життєдайною Твою присутність тут, між нами, у тілі нашого народу“», — попросив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

Персони

Дивіться також