EN

«Духовний розвиток кожної віруючої людини — це дорога її преображення в Бозі», — Глава УГКЦ

19 серпня 2023, 17:22 1270

Свято Преображення Господнього для християн — це нагадування, що духовний розвиток кожної віруючої людини є нічим іншим як дорогою її преображення в Бозі, відкривання в собі присутності Святого Духа, зародку Божества, яке ми прийняли у Таїнстві Хрещення. Про це у проповіді на свято Преображення Господнього сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на Літургії в монастирі сестер мироносиць в Івано-Франківську.

«Духовний розвиток кожної віруючої людини — це дорога її преображення в Бозі», — Глава УГКЦ

Предстоятель зауважив, що цьогорічне святкування Преображення, як і інших великих свят цього року, — історичне для Церкви, оскільки востаннє святкується за юліанським календарем.

У проповіді Глава Церкви звернувся до сутності цього свята і євангельської події, коли Ісус Христос зійшов на Таворську гору, взявши з собою трьох своїх учнів — Петра, Якова й Івана, і там преобразився перед ними у всій своїй славі.

«Цікаво, що перед тим як іти на гору, Ісус Христос почав говорити учням про свої майбутні страждання. Тобто ідучи на Таворську гору, Ісус іде з думкою про майбутні події, які мають з Ним статися в Єрусалимі. Він має бути виданим у руки грішникам, Він має вмерти на хресті, але потім, у третій день, — воскреснути. І начебто для того, щоб пояснити, що очікує Його та учнів, Він іде на гору Таворську», — зазначив проповідник.

На горі, коли Він преображається і показує славу свого Божества, до Нього приходять Мойсей та Ілля і з Ним розмовляють. Вони говорять про майбутні страждання Ісуса Христа. «Зміст всього того переживання майбутніх страстей Христових, зокрема в контексті Преображення на Таворській горі, має на меті виявити Його учням, що Ісус Христос — не тільки людина, а що Він є справжнім, живим, вічним Богом», — пояснив архиєрей.

«Господь у своєму преображенні на Таворі показав присутнім сяйво свого божества. Бог явився людям  — але як? У вигляді кого і чого? Як Господь Бог показав себе своїм старозавітним пророкам, які підсумовують Закон і пророків у своїх особах? Своє божество на горі Таворській Господь Бог об’явив вже не через палаючий кущ, як колись Мойсею у пустелі, не через землетрус, вогонь чи буревій, чи у подуві вітерця, як Іллі, — Бог об’явив своє божество через людину! Зсередини людського Ісуса Його тіла засяяла слава божества», — наголосив Блаженніший Святослав.

Як пояснив проповідник, Христос показав апостолав цю славу свого божества на Таворі, щоб тоді, коли ті самі апостоли побачать Христа, якого розпинають на Голготі, зрозуміли, що страждання Христові є добровільними. Людину можна примусити страждати, Бога — ні. «Страждання, смерть і воскресіння Христа були добровільними стражданнями Бога в людському тілі задля вічної слави, вічного життя, яке Господь Бог хоче дарувати людині», — підкреслив архиєрей.

Відтак Глава Церкви пояснив, який зміст має подія Преображення Христового для людини — і зараз, і у всі часи.

«У світлі Христового Преображення ми починаємо сьогодні краще розуміти, що духовний розвиток кожної віруючої людини є ніщо інше, як дорога преображення. Бо ми, християни, у Таїнстві Хрещення, як вчить апостол Петро, стали причасниками Божої природи. У Таїнствах Хрещення і Миропомазання Господь Бог вклав у нас свого Святого Духа, посіяв у нас зародок свого божества. І кожен християнин, який повинен зростати, духовно розвиватися, має виявити присутність божества у своїй особі», — наголосив Блаженніший Святослав.

«Сьогоднішня подія, — продовжив він, — нам каже: улюблений сину Божий, улюблена донько Божа, все те, що тобі потрібно, Господь тобі вже дав — воно є в тобі, як те зерно вічного Таворського світла, зерно Воскресіння Христового, тільки ти мусиш його виявити і в ньому з дня на день преображатися. Ти покликаний виявити ту славу божества, яка вже в тобі спочиває як завдаток, — так само, як Христос виявив своє божество через людське тіло на Таворській горі».

За словами Предстоятеля, розвиток Церкви, будь-які церковні реформи мають на меті ніщо інше, як щоразу глибше і повніше виявити того живого Бога, який присутній серед своєї Церкви, у її тілі. Сьогодні світ очікує, що християни посвідчать, покажуть Боже обличчя у всій славі божества, того Бога, який присутній сьогодні між нами.

Недаремно 80 років тому митрополит Андрей Шептицький під час Другої світової війни сказав такі слова: «Ключ до перетворення України лежить у ній самій. Ми часом не можемо змінити зовнішні обставини, але в нашій силі — змінити самих себе». Блаженніший Святослав додав: «Очевидно тим ключем і джерелом перетворення та преображення нас самих і України є не лише наші природні, суто людські здібності й ресурси, а сила благодаті Святого Духа, дар П’ятдесятниці, яким для України є віруючі люди — Христова Церква, що сяє сьогодні, у це свято, світлом Христового Преображення».

«Христос преобразився на горі Таворській сьогодні для того, щоб преобразити в Божому світлі своїх учнів. Відкрив їм очі, щоб вони могли бачити Його славу. А ми, християни ІІІ тисячоліття, святкуємо сьогодні це свято для того, щоб те Преображення торкнулося кожного з нас, щоб ми побачили, як багато вже носимо в собі, як багато сил сьогодні Господь Бог вже дарував нам. Ми лише повинні ті дари, те вічне життя, те світло в собі віднайти й ним світити. Тому каже нам євангелист Матей, передаючи Божі слова: „Нехай ваше світло світить серед людей, щоб вони, бачивши ваші добрі діла, прославляли Отця вашого, який є на небі“».

«Нехай Христос, який преображається, — побажав Глава Церкви, — подарує сьогодні того життєвого таворського світла Божого кожному з нас у часи темних, тяжких днів, тижнів, місяців великої війни. У світлі Божого слова, у світлі Христового Преображення ми сьогодні мусимо відчути, що те світло — сильніше за будь-яку темряву. Можна багато нарікати на темряву, але краще засвітити бодай одну свічечку — тоді та темрява втече».

Свою проповідь Блаженніший Святослав завершив порадою, кого сьогодні варто слухати: «Скільки всього сьогодні вривається до нашого вуха і серця. Ми хочемо знати майбутнє, часом ганяємося за різними пророцтвами так званих пророків і пророчиць, слухаємо прогнози різних експертів. Кого нам слухати? Сьогодні до нас промовляє Бог Отець про свого Сина: „Це — Син Мій улюблений, Його слухайте“».

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Згромадження сестер мироносиць

Персони

Дивіться також