EN

«Допускаючи Слово Боже до свого серця, ми оживаємо, бо Слово Боже життєдайне», — владика Богдан у день Преображення Господнього

20 серпня 2022, 15:17 82

Ми сьогодні духом піднімаємося за Ісусом на Тавор, щоб пережити і стати свідками Його Преображення. Але також, щоби зрозуміти, що означає наше власне преображення. Такими словами розпочав свою проповідь апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах у свято Преображення ГНІХ у катедральному храмі в Мюнхені.

«Допускаючи Слово Боже до свого серця, ми оживаємо, бо Слово Боже життєдайне», — владика Богдан у день Преображення Господнього

«Христос показав учням своє преображене обличчя для того, що вони не зневірилися і не втратили надії, коли це обличчя буде спотворене ударами, плюванням та терновим вінком. Бо страждання і переслідування — це великі випробування для нашої віри», — прокоментував архиєрей значення події на Таворі для апостолів.

А відтак владика Богдан акцентував на подіях в Україні, вказуючи на великі випробовування, які зараз переживаємо. І сьогодні хочемо скріпитися тим видінням преображеного Господа, щоб нас не зневірило зневажене і розп’яте обличчя нашої Батьківщини й рідного народу.

«Коли Ісус молився, лице Його перемінилося. Молитва — найголовніший момент нашого преображення. Але важливо не те, що ми говоримо Богові, а що говорить нам Господь. Нам усім потрібно допускати до свого серця Боже слово, щоби слухати на молитві "ти — мій улюблений син, моя улюблена доня". Допускаючи це слово до свого серця, ми оживаємо, бо Слово Боже життєдайне. Диявол говорить погані слова про нас, він нас оскаржує, нам погрожує, докоряє і відбирає від нас надію, віру в себе, критикує, осуджує, бо він — брехун. А Господь говорить слово правди, яке завжди є добрим словом, словом любові, що підносить і дає надію, преображує нас», — сказав владика Богдан, звертаючи увагу присутніх у храмі на важливість молитви в житті людини, а також застерігаючи від руйнівної дії диявола.

«Люди часто говорять негативне, дивляться на нас підозріло і нас це все ранить. Тоді ми втрачаємо надію. Але ті люди самі спраглі любові, зранені й перелякані. А тому перекидають на нас свої незрілі та неочищені почування. Тільки Господь Бог дивиться на нас чистим і ясним поглядом, і говорить Боже слово, яке нас преображує і освячує. Якщо ми свідомо йтимемо на молитву, щоб жити Божим словом, то житимемо як преображені люди. Але, щоб до кінця преобразитися, потрібно багато праці, зусиль і Божої ласки, яка має нас доторкнути й перемінити. Зробити нас тими, ким хоче нас бачити Господь», — сказав архиєрей.

У цей день владика Богдан також уділив Таїнство Священства диякону Андрієві Витівському, студенту Східної колегії в м. Айхштет. Звертаючись у своєму слові до кандидата у священники, єпископ мовив: «Сьогодні Господь спогляне на тебе з особливою любов’ю, а відтак через покладання рук святителя Дух Святий витисне у твоїй душі незатертий знак Христового священства, щоб ти брав участь у долі та післаництві самого Ісуса. Ця доля і післаництво нехай виражається в молитві й Божому слові».

На закінчення, владика Богдан усім побажав: «Нехай світло Преображення Христового торкнеться серця кожного з нас тут присутніх та подарує потрібну благодать, щоб ми приносили в нашому житті плоди Святого Духа, милі Богові та корисні для нашого спасіння».

Пресслужба Апостольського екзархату
для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також