EN

Блаженніший Святослав у неділю про Закхея: «Сьогодні Бог спасає тебе і мене своїм рухом до кожного й кожної з нас»

18 лютого 2024, 17:38 1400

Господи, як Ти колись увійшов у Єрихон, так прийди до нашого українського дому, віднайди і порятуй нас, приведи нас до cебе! Відроди нас як Бог батьків наших у покаянні перед Тобою! Бо як стоятиме наш український дім, наша родина, громада, Церква, Твій дім і Твої люди на цій землі, тоді все, що сьогодні нищиться на наших очах, ми відбудуємо й відновимо.

Блаженніший Святослав у неділю про Закхея: «Сьогодні Бог спасає тебе і мене своїм рухом до кожного й кожної з нас»

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю про Закхея в Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Із Главою Церкви співслужив єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Андрій Хім’як і священники собору.

«Сьогодні у слові святого Євангелія (Лк 19, 1–10) євангелист Лука малює нам дуже особливу ікону нашого Бога, який шукає за людиною, Бога, який першим бачить загубленого, Бога, який спішить до того, хто загинув», — наголосив Предстоятель УГКЦ.

Коментуючи історію Закхея, у якій Бог рухається до людини, Глава УГКЦ звернув увагу на зустріч двох поглядів: Закхея, який загубився, і Бога, який хоче його знайти; того, хто думав, що він має усе в цьому світі, а насправді був загублений, і Бога, який спасає.

«Той поклик Бога дуже зворушливий. Каже Христос: „Закхею, злізай швидко, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі“», — зауважив проповідник.

Блаженніший Святослав зазначив, що Христос рухається саме до дому Закхея. Він пояснив, що слово «дім» в устах Ісуса Христа в цій притчі означає щось набагато глибше, ніж помешкання.

«Христос, приходячи до дому Закхея, допомагає йому віднайти Боже благословення — це щось більше, ніж земний достаток. Закхей віднаходить Бога Отців своїх, Бога Авраама, Ісаака та Якова — своє найбільше прабатьківське багатство. Тому, віднайшовши те найцінніше — присутнього Бога у своїй історії, Закхей віддає усе, що назбирав через своє митарство. Він кається! Каже: „А коли чимсь когось і покривдив, поверну вчетверо“. Він знайшов Бога-Спасителя, а у Христі — самого себе. Хто має Бога, той має все. Хто кається, той нічого не втрачає, а, навпаки, віднаходить свого Бога — те життєдайне Джерело, що оживляло його предків і збудувало їхній родовий дім», — ствердив Патріарх.

Отець і Глава УГКЦ наголосив, що сьогодні Боже Слово звернене до кожного з нас особисто, «до мене і до тебе».

«Це тебе зараз бачить Христос. Він бачить тебе у твоєму розгубленні, бачить тебе на смоковниці твого власного земного життя і каже тобі: злізай, бо до тебе, до твого дому, зараз, у тій хвилині, я хочу ввійти», — закцентував Глава Церкви.

«Лука наче запрошує нас здійснити те, що зробив Закхей: прийняти Бога в домі нашого серця, дозволити Богові віднайти нас. Це сьогодні до вас і до мене Господь хоче сказати: на цей дім, на тебе, на твою родину зійшло спасіння. Бо ти є вже не син Авраама, але син Бога, донька Божа, яка народилася від Бога в Тайні Святого Хрещення — найбільшому скарбі і джерелі сили нашого народу упродовж тисячоліття. Сьогодні Бог шукає тебе і мене. Сьогодні Бог спасає тебе і мене своїм рухом до кожного й кожної з нас», — запевнив Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав ствердив, що це слово про погляд Бога на мене, про Бога, який шукає за мною, є животворчим для зболеної і зраненої України.

«Це ми щодня бачимо зруйновані наші доми, міста і села. Ми сьогодні бачимо, як війна вразила саме серце України — українську сім’ю, яка плаче, яка відчуває себе зраненою та загубленою; родину, яка втратила найрідніших, родину тих, хто в полоні чи пропав безвісті, родину поранених, яка стала для них єдиним простором життя і спасіння в цьому світі. Інколи ми страждаємо і думаємо, що ніхто цього не бачить. Але Господь бачить усе!» — запевнив Патріарх.

«Нехай Боже благословення сьогодні завітає до кожного з нас. Нехай Бог покличе кожного з нас по імені до зустрічі з Ним. Нехай наповнить силою життя усіх тих, хто нині дивиться в очі смерті. Боже, дай нам сьогодні зустрітися з Тобою нашим поглядом, увійди до нашого дому і благослови Твоїм справедливим миром нашу багатостраждальну Україну», — завершив Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також