EN

Блаженніший Святослав у неділю Митаря і фарисея: Будьмо покірними перед Богом, щоби прийняти від Нього силу

25 лютого 2024, 17:55 2099

Ми піднялися до борні не так проти плоті і крові, як каже апостол Павло, як проти духів злоби в піднебесних просторах. Ми мусимо зрозуміти, що звитяга, перемога України буде перемогою Божої сили над силами зла. А ми, християни, мусимо бути здатні цю Божу силу прийняти. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в неділю Митаря і фарисея, 25 лютого.

Блаженніший Святослав у неділю Митаря і фарисея: Будьмо покірними перед Богом, щоби прийняти від Нього силу

Блаженніший Святослав розповів, що сьогоднішнє євангельське читання про митаря і фарисея починає впроваджувати нас у передпосний час чотирьох неділь, які будуть нас готувати до Великого посту. Два персонажі, митар і фарисей, підсумовують, що означає праведність відповідно до діл закону і праведність, яка приходить через віру в Ісуса Христа.

Фарисей — утілення старозавітного поняття про праведність як відокремленість. Бути праведним тоді означало не бути причетним до гріхів інших людей. Тому він дякує Богові, що не такий, як інші грішні люди. Натомість митар глибоко пов’язаний з іншими людьми. Бути митарем — це збирати податок, а відтак бути причетним до найбільших злочинів римської влади проти вибраного народу. Однак у молитві митар цілковито довіряється Божому милосердю.

«Цілковите довір’я до Бога робить людину причасником Божої праведності, не праведності людини. Ця праведність не є плодом виконання Закону, але царюванням у душі людини святості самого Бога», — сказав Патріарх.

Він наголосив, що сьогоднішнє Євангеліє нас застерігає від акценту на собі і власних силах.

«Натомість смиренномудріє перед Богом, здатність людини впокорити себе перед Богом, відкриває Богові здатність діяти. Людина залишає Богові змінити її власне життя. Ми начебто кажемо: „Боже, милостивий будь мені грішному“, — як мовив цей митар», — зауважив архиєрей.

Відтак нагадав, що Великий піст має бути часом покаяння. Для цього ми повинні відкрити всі свої немочі, гріхи, рани. Лише тоді Бог зможе діяти. «І тоді цей час покаяння, час Великого посту, ми переживемо як мудрі люди. Те смиренномудріє є дорогою до справжньої християнської святості і досконалості. Тієї досконалості, яка приходить через сопричастя людини із святістю самого Бога», — сказав Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також