EN

Блаженніший Святослав на Різдво Пресвятої Богородиці: «Сьогодні свято народження нашої надії в умовах війни»

21 вересня 2022, 14:26 1172

Що нам потрібно для того, щоб бути плідними у нашій боротьбі? Що нам потрібно, щоб серед царства смерті, яку приносить на нашу землю окупант, ми, перемагаючи, поширювали простір життя? Що нам потрібно, щоб розв’язалася безплідність нашої з вами природи в умовах війни? Нам потрібно силу Божественної благодаті, яка подається нам через молитви і посередництво Пречистої Діви Марії, яка сьогодні, вкотре в історії людських сердець, народжується між нами.

Блаженніший Святослав на Різдво Пресвятої Богородиці: «Сьогодні свято народження нашої надії в умовах війни»

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у свято Різдва Пресвятої Богородиці. З Главою Церкви співслужили єпископ-номінант Максим Рябуха зі спільнотою отців салезіан, у яких цими днями відбувається канонічна візитація, та духовенство Київської архиєпархії.

«Сьогодні Христова Церква святкує велике свято — день народження Божої Матері, свято Різдва Пресвятої Богородиці. Цим святом в нашій літургійній традиції ми розпочинаємо новий літургійний рік. Святом її Успіння завершується річне коло дванадцяти свят у році, а народженням — розпочинається», — зазначив на початку проповіді Предстоятель.

Проповідник звернув увагу на одну особливість цього свята — історія спасіння, яку Господь Бог веде до народження Пречистої Діви Марії, є історією неплідних подружжів.

«Сьогодні неплідне подружжя Йоакима та Анни радіє, бо Господь Бог дарував їм благословення і надію. Але не тільки для них, для їхньої особистої долі та родини. В цьому народженні відкривається нова ера для всього людства», — підкреслив Глава Церкви.

На його переконання, саме доля безплідного подружжя стає моментом найсильнішого воплочення Божого слова, навіть у Його пророчому вимірі для того, щоб показати, що через гріх людина потрапила у простір смерті і що сам гріх нищить життя.

«Серед Царства гріха і смерті народжується світло свободи нового життя, нового періоду в історії людства. Тому таким важливим для всіх нас є сьогоднішнє свято, бо сьогодні розв’язується неплідність не тільки Йоакима й Анни, але також нашої природи. Сьогодні розв’язується неплідність людства. Сьогодні народжується Та, що стане дверима, через які увійде у світ Господь Бог. Це про Неї говорить пророк Ісая: „Ось діва зачне у лоні і народить сина і дадуть йому ім’я Еммануїл, що означає: З нами Бог“. Сьогодні починається час надії», — пояснив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

Отець і Глава УГКЦ зауважив, що людина часто відчуває безплідність своєї духовної природи без особливого впливу дії Божественної благодаті.

Тому, наголосив він, у сьогоднішньому святі Пречиста Діва Марія каже нам: ви маєте надію! Не розчаровуйтеся, не знемагайтеся, коли вам щось не виходить. Але щоб бути плідними у вашому діянні і ваших справах, зокрема у вашому духовному житті, намагайтеся бути найперше вільними від гріха, який приносить смерть.

«Цього року ми святкуємо свято Різдва Пресвятої Богородиці в час війни. Ми бачимо, що цей час є простором смерті, в обличчя якої ми всі кожного дня вдивляємося... Тому, святкуючи це свято, прибігаймо до Діви Марії, яка стерла голову предвічному змієві, що спокусив наших прародичів у раю, яка перемогла смерть, яка була вільною від гріха від самого зачаття в неплідному лоні праведної Анни. Тішмося цим святом, бо це свято для насє святом народження нашої надії в умовах війни. Це свято народження нового дійства, нової сили, нової дійсності усіх нас», — заохотив вірних Блаженніший Святослав і наголосив, що ми повинні не просто знати про це свято, а його святкувати, тобто дозволити, щоб воно стало частиною нашого життя, щоб розв’язало неплідність особистого зусилля.

«Ми сьогодні кажемо: Пречиста Діво Маріє, вітаємо Тебе між нами! Будь зі своїми дітьми у час воєнного лихоліття! Дай нам світло надії серед темряви людського страждання, яке принесла нам сучасна історична хвиля. Пресвятая Богородице, спаси нас!» — додав Предстоятель.

Наприкінці Божественної Літургії Патріарх привітав усіх зі святом: «Вітаю з гарним святом Різдва Пресвятої Богородиці і бажаю усім вам особливо пережити цей день в надії на особливу дію Божу в обставинах земного життя».

Також Блаженніший Святослав привітав делегацію отців салезіан на чолі з візитатором з Риму, який проводить канонічну візитацію монастиря. Відтак звернувся до владики-номінанта Максима Рябухи: «Салезіянська родина подарувала нашій Церкві нового єпископа, у понеділок ця звістка облетіла всю вселенну... Дякуємо вам, що ви відповідно до автентичної салезіанської духовності, яка шанує Пречисту Діву Марію, сказали Богові "так". Церква кличе вас у дуже важкий час. Ви будете воєнним єпископом у повному сенсі цього слова  — єпископом-помічником Донецького екзархату, через тіло якого сьогодні проходить лінія фронту. Ми дякуємо Богу за вас і просимо, щоб Пречиста Діва Марія вас тримала у своїй особливій опіці. Ми всі відчуваємо власні немочі, а часом Господь Бог нас кличе робити те, чого ми не вміємо, бо ніхто нас не вчив, як бути єпископом. Але школою служіння є постать Пречистої Діви Марії, яка сьогодні народжується. Тому в цей день вітаю вас і зичу вам Божого благословення, того духовного багатства, яким сьогодні Пречиста Діва Марія наповнює людську природу, а ми вам зичимо здоров’я, мудрості на многая і благая літа!» — сказав Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Назарій Жеплінський

Персони

Дивіться також