EN

#18 — Господня молитва: що означає прохання «нехай святиться ім’я Твоє»?

12 вересня 2020, 21:00 53

У 18-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава УГКЦ пояснив зміст першого прохання Господньої молитви — «нехай святиться ім’я Твоє». Нижче пропонуємо текстову версію катехизи.

#18 — Господня молитва: що означає прохання «нехай святиться ім’я Твоє»?

Дорогі у Христі брати і сестри!

Минулого разу ми розпочали нашу школу молитви молитвою, яку подарував нам наш Спаситель і Господь Ісус Христос і якою Він навчив молитися своїх апостолів. Це — молитва «Отче наш».

Ми роздумували над вступом, ніби прологом до цієї молитви, і зосередилися на двох перших, найважливіших її словах — «Отче наш». Ми усвідомили, що маємо нашого Батька, який нас чує і завжди спішить нам на допомогу; що сам Божественний Спаситель Ісус Христос є нашим співбратом, бо поділився з нами своїм Божественним синівством. Ми згадали, що Дух Святий вливає нам у серце це багатство Божого синівства і що ми маємо братів і сестер, які також є дітьми того самого Небесного Отця.

Сьогодні відкриймо для себе перше із прохань, волань, які вкладає в уста своїх апостолів Ісус Христос цією Господньою молитвою. Воно звучить так: «Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє».

Боже ім’я відкриває таємницю існування Бога

Ми знаємо, що Боже ім’я — це щось, що висловлює таємницю існування Бога. Коли Мойсей на горі Синай отримував від Бога Закон, то, бажаючи побачити Боже обличчя, запитував: «Боже, а як Твоє ім’я?» А Господь йому відповідав: «Моє ім’я дивне». А пізніше об’явив: «Я є той, що є». Тобто, з одного боку, Боже ім’я не може охопити та висловити всієї Його таємниці, але, з іншого — Господь нам каже: «Я є той, що є — для тебе, тут, з тобою».

Нехай Боже ім’я святиться у нас, у нашому житті

Однак, що означає наше прохання, щоб Боже ім’я святилося? Кажемо: «Нехай святиться ім’я Твоє». Святий Кипріян Карфагенський пояснює: «Проханням, щоби святилося Боже ім’я, ми не хочемо і не можемо додати чогось до величі Божого імені. Ми не просимо, щоб Бог став більш святим, величним, ніж Він є. Прохання, щоби святилося Боже ім’я, стосується вияву Божого імені, Його святості, Його присутності в мені». Іншими словами, ми просимо, щоби в нашому житті, у нас святилося Боже ім’я. Ми просимо, щоб Той, хто є єдиним святим, єдиним джерелом усякої святості, наш Бог, замешкав у нас. А ми, будучи храмами Божими, могли виявити Його святість, присутність, ім’я в нашому житті, в наших думках, бажаннях, вчинках, щоб ми були храмами, у яких Господь може знайти собі належне місце. Той самий святий говорить, що ми отримуємо стільки всього від Бога, що не задумуємося про це і навіть зневажливо розтрачуємо те, що маємо.

Святити Боже ім’я своїм життям означає не просто прийняти Божу святість, цю благодать, а й уміти її вдержати, уміти її носити у собі. Каже вищезгаданий святий: «Якщо ти є храмом Святого Духа, то будь святим! Поводься так, щоб усі збоку бачили, що в тобі живе Бог».

Ісус Христос у своєму житті найбільше показав святість Божого імені

Отже, прохання про те, щоби святилося Боже ім’я в житті людини, показує: те, про що ми просимо, у повноті звершилося в особі Ісуса Христа. Отець прославив себе і об’явив своє ім’я людям у своєму Сині. На Тайній вечері Христос каже до своїх апостолів: «Я вам об’явив Отця». Навіть коли питає один із апостолів: «Об’яви нам, покажи нам Отця, Учителю, і нам буде досить», — Христос каже: «Так довго ти зі Мною і не пізнав Мене — Я в Отці, а Отець у Мені». А у своїй архиєрейській молитві до Отця на Тайній вечері Ісус Христос каже: «Отче Мій, Я об’явив їм, тобто учням, християнам, Твоє ім’я, щоби вони жили життям вічним».

Прохаючи Бога про те, щоби святилося Його ім’я, ми також беремо на себе обов’язок того, щоби, дивлячись на нас, кожна людина, яка є поруч, віднайшла дорогу до Божого храму. Нехай святиться ім’я Твоє — це теж місійне завдання Церкви і кожного віруючого християнина, яке полягає в тому, щоб ділитися власним досвідом, власним знанням Бога. Це наше завдання — помогти кожній людині знайти свою дорогу до Бога, щоб те величне Боже ім’я було славленим у житті кожної людини. Амінь.

† СВЯТОСЛАВ,
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви