EN

«Свої сили ми маємо поєднати з Божими», — о. Олег Олекса в Римі під час молитви за загиблих в час війни

11 листопада 2022, 18:34 184

В четвер, 11 листопада, у прокатедральному соборі Святої Софії у Римі відбулася Літургія за усіх, хто загинув під час війни в Україні. Заупокійні богослужіння очолив о. Олег Олекса, секретар Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Співслужили священнику о. Андрій Пеленський та віцеректор собору о. Дмитро Кудін.

«Свої сили ми маємо поєднати з Божими», — о. Олег Олекса в Римі під час молитви за загиблих в час війни

Парафіяни спільно молилися за вічний упокій усіх невинно вбитих ворогом та всіх українських Героїв, які віддали свої життя за наші землю та народ.

Під час проповіді о. Олег Олекса звернув увагу на важливість нашого прагнення бути близькими до Бога.

«Ми в той чи інший спосіб маємо причину, бажання чи потребу прийти до Бога зі своїми радостями, труднощами, проблемами чи подякою за те, що Господь нам дарує. І сьогодні я дякую Богу за те, що після довгих років, я знову маю змогу заносити Господу молитву в цьому храмі та спільно з вами молитись парастас також і за своєю мамою, яка дуже любила тут бувати», — сказав проповідник.

Священник закликав пам’ятати про справжнє походження наших сил.

«Сьогоднішнє Євангеліє якраз говорить про той момент в житті, коли ми чуємось в силі, часто думаючи, що зловили Бога за бороду і можемо все. Коли ми зуміли побороти якісь труднощі, часом стаємо самовпевненими. Але євангелист Лука каже: „Коли ж надійде хтось сильніший від нього й його подолає, то забере у нього всю його зброю, на яку він покладався, і роздасть його здобич“ (Лк. 11, 22). Це навчає нас того, що попри нашу силу та спроможність, не будьмо самовпевнені, бо може знайтися хтось сильніший. Це бачимо на прикладі нашого ворога, який прийшов топтати нашу землю, бо він думає, що є сильнішим, але це не так. Нашу силу ми повинні поєднати разом із силою Божою, і тоді будемо захищені», — наголосив о. Олег Олекса.

Проповідник здійснює своє служіння у Києві, тож передав усім сердечні вітання зі столиці, переконуючи, що квітучий Київ встояв та вистоїть до кінця.

По завершенні богослужіння священнослужителі помолилися Панахиду, щоб вшанувати пам’ять всіх невинно вбитих під час несправедливої війни в Україні.

Наприкінці, ректор прокатедри Святої Софії о. Марко Семеген привітав гостя в стінах патріаршого осідку, бажаючи опіки Софії — Божої Премудрості, а також відваги, сил і терпеливості у служінні.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами пресслужби товариства «Свята Софія»

Дивіться також