EN

Глава УГКЦ: «Через небачений тероризм російського нападника навіть світло в наших домівках стає розкішшю»

23 жовтня 2022, 20:39 993

Ми можемо перемогти зло лише тоді, коли не будемо злими, коли ми можемо бути духовно, морально сильніші за нападника. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у 19-ту неділю після Зіслання Святого Духа.

Глава УГКЦ: «Через небачений тероризм російського нападника навіть світло в наших домівках стає розкішшю»

Говорячи про Божу любов, проповідник зауважив, що слова про Божу любов до нас є для всіх нас доброю новиною. Тому що Господь Бог бачить нашу власну злобу, наш власний гріх. І Він готовий нас врятувати від нас самих.

«Дивний духовний парадокс, — переконує проповідник, — але в свою чергу той, хто вірує в Бога, хто вірує в спасаючу Божу любов, є покликаний доростати до неї. Саме той, хто доростає, чи радше виростає, з лише людських категорій мислення, лише в своїй здатності любити, доростає до божественного».

За його словами, сам Ісус Христос сповнив ці слова в момент своєї смерті на хресті, молячись до свого Отця словами: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять». Потім ті самі слова промовив перший християнський мученик архидиякон Стефан, молячи Бога за тих, які його каменували.

«Та сила Божої любові стала силою перемоги ранньої Церкви над своїми власними переслідувачами. Та сила, яка змінила, міняє і буде міняти світ», — наголосив Блаженніший Святослав.

Духовний лідер зауважив, що слова про любов до ворогів звучать як провокація для нас українців, які сьогодні щодня потерпають від російського злочинця, який сіє смерть, розруху на українській землі.

«Кожного дня ми оплакуємо нові й нові жертви цієї землі. Навіть мати світло у наших домівках сьогодні стає розкішшю, через небачений тероризм цього нападника, який порушує усі міжнародні гуманітарні правила, навіть правила і звичаї ведення війни», — відзначив Блаженніший Святослав.

Ми сьогодні запитуємо: Боже, як нам бути християнами під час війни? Як нам любити ворогів тоді, коли вони методично, системно, жорстоко щодня нас убивають?

«Але, можливо, саме у тому Євангелії про всеперемагаючу любов Божу сьогодні Христос хоче нам подати секрет, ключ для нашої з вами перемоги над російським злочинцем і нападником. Бо саме це Євангеліє відкриває нам секрети, які лише для людського розуму є недосяжні. І той секрет перемоги полягає в наступному: зло можна перемогти лише тоді, коли ми не піддаємось його логіці, його рабству», — сказав Глава Церкви.

Ще старий китайський філософ Конфуцій, пригадав він, говорив, що коли ми починаємо ненавидіти нападника — він вже нас переміг. Чому?

«Тому що нам нав’язав свої правила гри. Та ненависть, з якою він сьогодні нас вбиває, якщо поселиться в нашому серці, зробить нас подібними до того злочинця, забере у нас сили. Тому що людина є сотворена для любові, а ненависть начебто краде духовні сили в людини, висушує душу, уподібнює нас не до нашого Бога, а до злочинця, якому ми дивимось у вічі», — вважає Блаженніший Святослав.

За його словами, сьогоднішнє Євангеліє дає нам не просто добрі поради, а силу, щоб перемогти.

«Ми бачимо, що війна затягується. Ми втомлюємося. Де нам взяти внутрішній ресурс, внутрішню силу, щоб вистояти? Христос дає нам сьогодні відповідь: Перебувайте у Божій любові. Носіть у собі любов, яку Бог вам поклав у серце, тоді та божественна любов до вас відновить усі ваші сили. Перетворить вашу біль на мудрість. Зробить нас стійкими проти зла. Не піддаймось залякуванню ворога. Не піддаймось його намаганню поневолити ненавистю наш розум, наше серце, нашу волю. Більше того перемагаймо того ворога з любові до нього самого, обмежуючи його можливість чинити злочини. Це є дивний парадокс захисної, оборонної війни», — наголосив духовний лідер українців.

Просімо, закликав він, в Господа Бога тієї внутрішньої духовної величі, якою так щедро поблагословив Господь наш український народ, яка так щедро проявляється під час війни.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також