EN

Звернення Глави УГКЦ у 244-й день війни, 25 жовтня 2022 року

25 жовтня 2022, 15:56 20

У щоденному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі Блаженніший Святослав розповів про ситуацію на фронті, звернув увагу на українські сім’ї, на плечі яких впало випробування війни, і уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 25 жовтня 2022 року, а український народ уже 244-й день стоїть у мужній, нерівній борні з російським агресором, який прийшов на нашу землю вбивати, нищити, руйнувати.

Упродовж останньої доби знову на всій лінії фронту йшли важкі бої. Відповідно до ранкових повідомлень, ворог намагається наступати на Донеччині, зокрема біля міст Бахмута і Авдіївки, де наші воїни тримають незламну оборону. Саме там було найгарячіше і найважче. Помолімося за наших мужніх захисників Донеччини.

Ворог завдав по Україні 3 удари крилатими ракетами, 12 авіаударів, випустив 60 реактивних снарядів різного типу. Найбільше постраждали міста і села на Донеччині, Херсонщині та Дніпропетровщині. Знову під російськими бомбами здригався наш мужній і незламний Миколаїв.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

І ми знову цього дня дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що живі, за те, що маємо можливість стояти перед Божим обличчям і силу, щоби служити Господу Богу і рідному українському народові.

Ми цими днями роздумуємо над тим, якою Україна буде після нашої перемоги. Бо саме сьогодні кується обличчя нової України. Ми вже говорили про те, що неможливим є світле майбутнє нової, молодої України без сімейних цінностей. Осердям, основою, фундаментом здорового суспільства є родина. Від того, як почувається українська сім’я, наскільки вона здорова і міцна, залежить майбутнє нашого народу, залежить те, чи ми будемо здатні побороти всі ті виклики, які чекають на нас сьогодні і чекатимуть у майбутньому.

Тепер я б хотів зупинитися на небезпеках, які чигають на українську сім’ю і хочуть у неї вкрасти три блага подружнього життя: таїнственність, нерозривність, вірність і плідність. Вчора ми говорили про сучасні атаки на плідність сім’ї, зокрема про моральне зло гріхів аборту та контрацепції.

Сьогодні зверну вашу увагу ще над одне лихо, яке спокушає молодих дівчат і хлопців. Сучасна культура начебто лякає нашу молодь обов’язками подружнього життя. Ми бачимо, що, зокрема в заможних країнах, щоразу менше людей реєструють свої шлюби навіть у цивільному вимірі, тобто перед державою, вже не кажу про те, щоб відчувати потребу отримати Боже благословення для сімейного співжиття. Тому кількість сімей, які укладаються як вірний і нерозривний союз аж до смерті, на жаль, неухильно зменшується в усьому світі. І Україна не є винятком. Співжиття без обов’язків, співжиття християн без Святого Таїнства Подружжя — це новий міф сучасності, який нищить, руйнує християнську родину.

Ми бачимо, що набуває швидкого поширення паралельне до шлюбу співжиття, яке називається пробною родиною. У такій «родині» її члени, очевидно, без будь-яких обов’язків одне перед одним шукають взаємного задоволення. Однак таке співжиття є дуже шкідливим для самої здатності людини любити по-справжньому, тому що вчить сприймати навіть на ту особу, яку ми декларуємо, що любимо, тільки як засіб для досягнення іншої мети: вигоди, комфорту, задоволення, фінансової безпеки чи звичайної тілесної насолоди. Таке співжиття робить із людини центр всесвіту, приватному щастю якого всі інші повинні слугувати.

Боляче дивитися, коли ту особу, яку декларують, що кохають, перетворюють на черговий номер у своєму списку перепробуваних… Співжиття без шлюбу, без Божого благословення є зневагою гідності людини, нерозумінням істинної любові. Це життя в самообмані і воно часто виявляється безплідним. Коли ж у такій «сім’ї» з’являються діти, то вони чомусь завжди стають небажаними, їх зазвичай убивають ще в материнському лоні.

Молімося за українську родину! Молімося за наших дівчат і хлопців, щоб вони не боялися викликів подружнього життя, усіх його тягарів. Бо Таїнство Шлюбу — це запевнення Божої допомоги, що всі ті труднощі, виклики ви зможете подолати вдвох за допомогою благодаті Духа Святого.

Сьогодні хочу, щоб ми подякували тим нашим громадянам України, які вміють любити, — уміють любити свою Батьківщину справжньою, жертовної любов’ю. Так приємно було почути, що, незважаючи на економічну скруту, на всі негаразди, які сьогодні спіткали наше суспільство, більше ніж половина українців щодня жертвують для перемоги України, — жертвують тим, що мають і що вміють, а навіть і собою. Якщо ми будемо любити одне одного жертовною любов’ю, то станемо здатними до перемоги.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови нашу молодь, навчи її любити по-справжньому і творити сильні подружжя, які Ти хочеш благословляти Твоєю силою і благодаттю Духа Святого! Боже, благослови наше українське військо, дай йому перемогу над російським окупантом! Боже, благослови нашу землю Твоїм небесним, справедливим миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також