EN

Звернення Глави УГКЦ у 239-й день війни, 20 жовтня 2022 року

20 жовтня 2022, 13:57 33

У щоденному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі Блаженніший Святослав розповів про ситуацію на фронті, звернув увагу на українські сім’ї, на плечі яких впало випробування війни, а також закликав підтримати проєкт БФ «Карітасу-Миколаїв», який має на меті відкрити нові джерела питної води для мешканців міста, й уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні четвер, 20 жовтня 2022 року, а в Україні вже 239-й день великої війни.

Знову впродовж минулої доби на всій лінії фронту йшли тяжкі бої. Найбільш гарячими військові сутички є на Луганщині та Донеччині. Там ворог невпинно атакує наші позиції.

Відповідно до ранкових повідомлень, з Херсону і Херсонщини, з правобережжя цієї області, росіяни почали виводити свою техніку, своїх людей, але водночас, на жаль, депортують українців, прикриваючись ними як живим щитом.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України стверджує, що запровадження росією військового стану на окупованих і анексованих територіях означає масову депортацію українського населення, що є ще одним військовим злочином.

Лише за останню добу ворог завдав по Україні 11 ударів крилатими ракетами, 28 авіаударів, здійснив 65 обстрілів із реактивних систем різного типу. Постраждали 25 населених пунктів України. Потужних обстрілів, зокрема вночі, зазнала Дніпропетровська область. А сьогодні зранку ми довідалися, що о 7:20 за київським часом селище Комишуваха в Запорізькій області пережило велику трагедію. Завдавши удару, росіяни знищили дитячу спеціалізовану школу. Кількість жертв і руйнування уточнюється, але, як відомо, у спецшколах зазвичай навчаються діти з особливими потребами.

Ворог не зупиняється і хвиля за хвилею завдає ударів за допомогою ракет і дронів-камікадзе по критичній інфраструктурі України. Так, на Вінниччині обстріляли місто Ладижин, завдавши шкоди енергетичній системі, а також влучили в Бурштинську ТЕС на Івано-Франківщині. Сьогодні на всій території країні здійснюються віялові відключення електроенергії.

Ворог планує, що дуже небезпечно, завдати удару по дамбах, які збудовані на Дніпрі. Зокрема, відступаючи із Херсонщини, має намір підірвати Каховську гідроелектростанцію, що означає затоплення великої частини Півдня України.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Цими днями ми роздумуємо над тим, як нам разом захистити в Україні інститут сім’ї, союз любові, єдності, плідності, вірності між чоловіком і жінкою. Ми говорили, що Господь Бог створив сім’ю як союз любові. І тому насилля, чи зовнішнє, чи домашнє, є тяжким злочином проти сім’ї як такої.

Сьогодні хочу звернути увагу на ще один злочин проти сім’ї, який завдає удару по єдності, нерозривності сім’ї, — розлучення. Ми знаємо, що сім’я, цей таїнственний союз чоловіка і жінки, починається не тоді, коли дівчина і хлопець вирішують жити разом. Сім’я починається зі Святого Таїнства Подружжя. Бо сам Ісус Христос у Кані Галилейській підніс цей природний союз єдності й любові між чоловіком і жінкою, у якому живуть всі народи, люди, незалежно від релігії, до гідності одного із семи Святих Таїнств. І цей союз твориться не тільки силою людської здатності любити одне одного, а й благодаттю Святого Духа, що є силою саме Божественної любові. Саме Дух Святий єднає чоловіка і жінку в спільноту подружжя. Каже Христос: «Те, що Бог з’єднав, людина хай не роз’єднує».

Ми знаємо, що навіть коли під час війни члени подружжя перебувають у вимушеній сепарації, цей союз єдності діє. Навіть на відстані чоловік і жінка внутрішньо, таїнственно, містично відчувають одне одного. Якщо чоловік є на фронті, жінка відчуває в невимовний спосіб усі його болі й страждання і переживає за нього. Так само, якщо жінка вимушено перебуває далеко від свого чоловіка, він у Дусі Святому начебто продовжує носити її у своєму серці. Тому ми кажемо, що розлучення — це зневага гідності людини, а отже, злочин проти нерозривного союзу любові.

Християнське подружжя, яке живе цим Святим Таїнством, перебуває в Дусі Святому. Бо Дух Святий не тільки сходить на наречених у момент вінчання, а й супроводжує їх упродовж усього їхнього життя. Таке подружжя стає іконою єдності й нерозривності між Христом і Його Церквою. Апостол Павло називає Церкву Христовою невістою. І як абсолютно немислимо, щоби Христос написав розвідного листа своїй Церкві, щоб Церква існувала без свого Глави — Господа і Спасителя, Жениха, так само ікона єдності між Христом і Церквою, втілена у християнському подружжі, природно не може бути розірвана.

Часом наші подружжя переживають рани цього внутрішнього союзу. Розлучення є свідченням егоцентричності цього світу, нерозуміння суті подружньої любові та подружнього і сімейного життя. Тому молімося за єдність і вірність наших подружжів — це робить їх міцними. Просімо Духа Святого, щоби супроводжував наші сім’ї, а також зцілював рани їхнього подружнього життя, які завжди виникають у нашому земному житті, у цій земній мандрівці до вічності.

Нехай Господь Бог благословить наші подружжя своїм миром. Нехай зцілює рани розлучень, які, на жаль, сьогодні дуже глибоко вражають чоловіка, жінку, а особливо їхніх дітей. Нещасливі ті діти, батьки яких розлучились. Глибоко-глибоко вони переживають розрив єдності й любові між татом і мамою.

Сьогодні я б хотів звернутися з особливим проханням до всіх тих, хто мене сьогодні чує. У місті Миколаєві, яке я нещодавно відвідав і яке незламно стоїть в борні проти російського агресора, щодня перебуває під руйнівними обстрілами і бомбардуваннями, бракує питної води. Є можливість отримати лише технічну воду, яка містить багато солей і домішок. Папа Франциск назвав доступ до джерел питної води природним і невід’ємним правом кожної людини.

Тому прошу всіх, хто мене чує, міжнародну громадськість, міжнародну релігійну спільноту: порятуймо Миколаїв! Подаруймо миколаївцям можливість доступу до питної води! Наш «Карітас-Миколаїв» докладає всіх зусиль, щоби відкрити нові джерела питної води для мешканців міста, і я прошу підтримати цей благородний проєкт нашої Церкви!

Боже, рятуй Україну! Боже, рятуй українську сім’ю! Боже, благослови її єдністю, єдиномислієм, взаємною любов’ю і повагою! Боже, рятуй наше українське військо, захорони його від лиха! Боже, благослови наших дівчат і хлопців, які захищають нашу Батьківщину! Боже, даруй Україні перемогу над ворогом і низпошли на нас благодать справедливого, справжнього Твого небесного миру!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також