EN

«Вкотре бачимо, що росіяни воюють не з українськими Збройними силами, а з цивільним населенням», — Глава УГКЦ у 205-й день війни

16 вересня 2022, 13:34 227

Вчора, лише за один день, росіяни позбавили тепло-, водо- та електропостачання населення 30 українських міст. Росія методично знищує все, що може допомогти українцям пережити холодний період цього року. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 205-й день несправедливої війни, великого вторгнення, яке росія вчинила супроти українського народу і нашої держави.

«Вкотре бачимо, що росіяни воюють не з українськими Збройними силами, а з цивільним населенням», — Глава УГКЦ у 205-й день війни

На початку свого звернення, підсумовуючи ранкові новини з війни за добу, Глава Церкви зазначив: «Впродовж останньої доби важкі бої далі йшли на всій лінії фронту, яка нині становить майже дві тисячі кілометрів: від Харківщини через Луганщину, Донеччину, Запоріжжя та Дніпропетровщину до Херсонщини. По Україні було випущено 11 російських крилатих ракет різного виду та завдано 15 ударів російською авіацією. Три рази російськими ракетами був обстріляний Кривий Ріг на Дніпропетровщині — велике промислове місто, майже мільйон населення у ньому. Зазнав ракетного удару Харків, загинули і були поранені люди, навіть малі діти. Потужно були обстріляні міста Запоріжжя та Миколаїв».

У цей день Блаженніший Святослав продовжив роздуми про те, як шанувати Бога через бережливе ставлення до Його творіння.

У цьому контексті, на його переконання, важливо пам’ятати одне просте правило: Не нашкодь!

«Не нашкодь, коли ти що-небудь робиш, втручаючись у навколишній світ, у Боже творіння. Піклуйся про збереження та відновлення гармонії між Творцем, собою, ближнім та всім створінням. Не кради, не руйнуй спільне природне благо! Шануй цілісність Божого творіння», — пригадав Предстоятель одну із засад церковного вчення щодо збереження довкілля.

Патріарх звернув увагу, що заповідь «Не нашкодь!» є основною заповіддю лікаря, який хоче допомогти вилікуватися своєму пацієнтові. Так само, за його словами, яку Господь Бог створив як вінець свого творіння, не може цілковито не втручатися в довкілля. Але її господарювання, плекання Богом створеного світу має бути чимось таким, що помножує і підтримує гармонію, цілісність всесвіту і в жодному разі її не порушує і їй не шкодить.

«Боже творіння є іконою Божої мудрості. Сучасна наука називає цілісність, що існує в тій мудрості, у тому задумі, який має глибокий відбиток на Божому творінні, інтегральною екологією. Усе між собою взаємопов’язане. Ми всіх одне одного потребуємо. Коли у всесвіті бракує когось чи чогось, що створене Богом, то страждати будуть усі», — підкреслив архиєрей.

У зверненні Блаженніший Святослав подякував екологам: лісничим, іншим державним службам, які несуть особливу відповідальність за те, щоб наше господарювання виконувало заповідь «Не нашкодь!».

Можливо, зазначив він, під час війни ми не звертаємо на них належної уваги, бо не бачимо їх на перших шпальтах наших газет, часописів, але, «як наші воїни захищають Україну від хижака-ворога на передовій, так само наші екологи, працівники лісового господарства захищають наш спільний дім, у якому ми живемо в мирних містах і селах, від хижаків в українському тилу».

«Нехай Господь Бог вас благословить! Дякуємо вам за вашу працю. Хай увесь народ відчуває свою відповідальність і вам допомагає. Хай буде збережене і примножене природне багатство: ліси, водні та земельні ресурси, які нам дав Господь Бог, — як великий скарб України!», — побажав Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також