EN

Звернення Глави УГКЦ у 237-й день війни, 18 жовтня 2022 року

18 жовтня 2022, 10:39 24

У щоденному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі Блаженніший Святослав розповів про ситуацію на фронті, звернув увагу на українські сім’ї, на плечі яких впало випробування війни, й уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 18 жовтня 2022 року, а український народ уже 237-й день стоїть у нерівній, але незламній борні, відстоюючи свою свободу, незалежність у кривавій війні, яку розпочав російський агресор проти нашої Батьківщини.

Минулий день і ця ніч в Україні знову були добою російського тероризму. Ворог завдав по території нашої Батьківщини 10 ракетних і 58 авіаційних ударів, здійснив 60 обстрілів із реактивних систем різного типу. Було вражено 35 наших населених пунктів. Та найбільше останньої доби Україна потерпала від так званих дронів-камікадзе.

Вчора тяжко постраждав наш Київ. У центрі міста, у Шевченківському районі, ворог завдав удару з цих дронів, внаслідок чого загинуло щонайменше 4 людини, серед них - вагітна жінка, яка померла в обіймах зі своїм чоловіком. Зазнали ударів також Одеса та Дніпро. Цієї ночі двічі був обстріляний наш багатостраждальний Миколаїв. На цю хвилину підтверджена загибель щонайменше однієї людини.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Цими днями ми скеровуємо увагу і молитву до української родини, до цього нерозривного, плідного і вірного союзу любові між чоловіком і жінкою. Господь Бог так задумав, щоб саме сім’я, українська чи будь-якого іншого народу, була оазисом любові, тому що любов дає життя і є необхідною для зростання і розвитку людської особистості.

Проте в умовах війни ми бачимо, що сім’я, цей оазис любові, опинилася в морі насилля і злоби, що руйнує людину. Те насилля, ті масові вбивства, які ми бачимо сьогодні в Україні, просто вражають. І ця війна ввійде в історію як така, у якій росія використовує насилля щодо інтимної сфери людини як зброю проти України. Статевість стає інструментом для зневаги і приниження людської особи. Ми маємо велику кількість жахливих фактів привселюдного зґвалтування. Є випадки, коли дівчата, жінки завагітніли від своїх ґвалтівників. Годі уявити, наскільки це насилля щодо інтимної сфери людини ранить українську родину, гідність чоловіка і жінки, нищить те, що Господь Бог створив для любові!

Сьогодні ми зобов’язані зробити все від нас залежне, щоб сім’я була вільна від насильства. Якщо сім’я, як оазис життя і любові, не буде захищена від будь-якого виду насильства, тоді, мабуть, вона не встоїться. Зробімо разом усе можливе, щоб наші чоловіки і жінки любили одне одного, а російський окупант ніколи не вдирався в українську родину з жахливою гримасою насилля.

Вчора ми отримали одну гарну, добру звістку: 108 українських жінок були звільнені з російського полону. Дякуємо Господу Богу за цих врятованих матерів і жінок, за те, що вони можуть повернутися додому, до своєї сім’ї. Огорнімо разом сьогодні цих жінок нашою увагою, любов’ю і молитвою, відігріймо їх нашим всенародним теплом. Бо ті факти насилля над жінкою в російському полоні, про які вони розповідають, просто розбивають серце, змушують стигнути кров у наших жилах…

Боже, Ти є Богом любові, Ти є Богом милосердя, силою Твоєї любові допоможи нам перемогти зло і насилля серед цієї війни! Боже, особливим оком зглянься на українську родину, захисти цей оазис життя і любові, який Ти створив для людського щастя! Боже, благослови українську сім’ю! Боже, благослови українських воїнів, дівчат і хлопців, які сьогодні все роблять для того, щоб вигнати війну і її носіїв з нашої Батьківщини! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб'ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також