EN

Звернення Глави УГКЦ у 308-й день війни, 28 грудня 2022 року

28 грудня 2022, 11:28 23

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Cьогодні середа, 28 грудня 2022 року, а в нашій Батьківщині Україні вже 308-й день повномасштабної війни, яку росія принесла на нашу землю.

Цей ранок розпочався в Києві із завивання сирен повітряної тривоги. За повідомленнями, росіяни обстрілюють Харків. Мешканців цього героїчного міста запрошують перебувати в укриттях. Ворог невпинно намагається завдавати ударів по наших містах і селах із усіх видів зброї, які має.

Здригається Дніпропетровщина від ударів російських градів і артилерії. Невпинно під обстрілами перебувають наші населені пункти на Херсонщині, правобережжі південного Дніпра. Палає вогняна дуга на Донбасі, зокрема довкола наших легендарних міст-фортець Бахмута та Авдіївки. Наші військовослужбовці героїчно тримають оборону і навіть на певних ділянках звільняють крок за кроком українські міста і села.

Ми отримали сьогодні від Організації Об’єднаних Націй нові дані щодо офіційно зареєстрованих цивільних жертв цієї війни. ООН повідомляє про 17 831 особу, із них 6 884 загиблих. Серед загиблих є 38 дітей. Ми оплакуємо ці наші безповоротні втрати в цій війні і хочемо підтримати молитвою та християнською любов’ю всіх постраждалих.

Ворог невпинно нищить інфраструктуру наших міст і сіл. За вчорашніми повідомленнями Міністерства внутрішніх справ, на сьогодні знищено 35 тисяч об’єктів критичної інфраструктури.

Та незважаючи ні на що, український народ не зламати! Із кожним днем наша сила до спротиву, до того, щоб вистояти в цій нерівній борні, у дивний спосіб зростає. І ми сьогодні хочемо заявити на весь світ, усім тим, хто нас чує: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Із перших днів війни, коли ми почали вчитися жити під обстрілами та ракетними ударами, цивільна оборона наших міст заохочує кожну родину скласти «тривожну валізу», щоб у разі загрози можна було швидко змінити місце перебування і мати із собою життєво необхідні речі, аби вижити. Бо ми знаємо, що зі свого помешкання ми не зможемо взяти всього.

Сьогодні хочу допомогти наших людям, зокрема молодим, сформувати своєрідну «духовну тривожну валізу», щоб у найкритичніший момент вони знали, що завжди треба мати із собою, аби вижити в найтяжчих обставинах.

Вчора ми говорили, що головним елементом християнської проповіді, великим звіщенням християнської віри є євангельське слово про те, що Бог є любов, що Він нас перший полюбив і ніколи не перестане любити, хоч би як ми набешкетували. І ось ця свідомість про постійну Божу любов до мене є першим елементом «духовної тривожної валізи», яка поможе нам зігрітися, знайти вихід із найтяжчих ситуацій зла, ненависті, що в них ми можемо опинитися в контексті військових дій.

Другим елементом цієї «валізи» і загалом нашої християнської віри є благовіст про те, що Христос є нашим Спасителем, тобто спасає кожного з нас. Божа любов не є десь далеко. Творець, який покликав нас до життя, не покидає нас, не каже нам: «Іди собі далі сам». Божий Син Ісус Христос, друга особа Пресвятої Тройці, силою і діянням Святого Духа став людиною, щоб розділити з нами наше людське життя, щоб нас спасти. Христос з любові повністю віддав себе самого за нас задля нашого спасіння. Його розпростерті на хресті руки є найціннішою прикметою товариша, здатного любити до кінця.

Знай, що наш Спаситель Ісус Христос причетний до твого життя. Він став навіки частиною життя, історії радості і страждання кожної людини. І Він спасає. Боже прощення і спасіння ми не можемо купити чи здобути власними вчинками чи зусиллями. Бог нас прощає і спасає безкорисливо. Його жертва на хресті така велика, що ми не можемо й не мусимо за неї платити, лише треба прийняти її з безмежною вдячністю і радістю. Кожен із нас має повірити, що Христос мене спасає і прийняти дар Його спасіння як частину моєї духовної мандрівки, «духовної тривожної валізи».

Нехай наш Господь Ісус Христос, Бог — Творець і Спаситель, який ось надходить, щоб народитися в тілі нашого народу, буде секретом нашої стійкості і нехай силою нашої віри та відкритості подарує нам свою спасенну, рятівну дію.

Боже, благослови Україну! Господи Ісусе Христе, спаси народ Твій, благослови спадкоємство Твоє! Боже, порятуй від гріха і смерті нашу молодь! Боже, захисти наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, захисти наші міста і села від убивчих ракет російського загарбника! Боже, даруй нам життя! Боже, пошли своє благословення на нашу багатостраждальну Україну і даруй нам Твій справедливий мир!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також